Ξεκίνησες δυναμικά, ξεπέρασες το ένα προσωπικό «ρεκόρ» μετά το άλλο, αισθάνθηκες περήφανη με την εξέλιξή σου και ξαφνικά… έφτασες σε τέλμα. Όσο κι αν μένεις πιστή στο πρόγραμμα των προπονήσεών σου, ξεπερνώντας εμπόδια και αντίξοες καιρικές συνθήκες, το χρονόμετρο παραμένει αμείλικτο: Οι χρόνοι σου έχουν σταθεροποιηθεί. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασες στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Απλώς, είναι καιρός να βελτιώσεις ορισμένα κομμάτια της τεχνικής ή του εξοπλισμού σου για να καταφέρεις να ξεπεράσεις και πάλι τον εαυτό σου.

Στάσου στο ύψος σου

Πώς είναι η στάση του σώματός σου την ώρα που τρέχεις; Για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να κρατάς ίσιο τον κορμό σου – χωρίς όμως και να σφίγγεσαι – να πιέζεις τα πόδια σου στο έδαφος στο ύψος του μεταταρσίου και να κουνάς τα χέρια σου εμπρός-πίσω σε γωνία 90 μοιρών. Ίσως στην αρχή αυτή η στάση σε ξενίσει, όμως σύντομα θα τη δεις να σε αποζημιώνει.

Φόρεσε τα καλά σου

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στο φόρεμα που κρατάς για επίσημες περιστάσεις, αλλά στα καλά σου running shoes. Αν δεν διαθέτεις ένα τέτοιο ζευγάρι, μάλλον βρήκαμε τι φταίει και οι επιδόσεις σου παραμένουν σταθερές. Επιλέγοντας ένα παπούτσι σαν το βραβευμένο ως καλύτερο running shoe για το 2021 από το Αγγλικό περιοδικό T3, adidas 4DFWD, θα έχεις ως σύμμαχό σου τις πιο προηγμένες τεχνολογικές καινοτομίες.

Τι σημαίνει αυτό; Χάρη στην τεχνολογία 4D ενδιάμεσης σόλας με πλέγμα που ανέπτυξε πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια η adidas σε συνεργασία με την Carbon και την τεχνολογία Digital Light SynthesisTM της Carbon για τη δημιουργία 3D printed ενδιάμεσης σόλας υψηλής ακριβείας, το adidas 4DFWD διαθέτει ενδιάμεση σόλα προσδιορισμένη μεταξύ 5 εκατομμυρίων πιθανών δομών πλέγματος και κατασκευασμένη από 39% βιο-βασισμένο υλικό, βάσει δεδομένων αθλητών.

Έτσι, η απόδοσή σου μεγιστοποιείται σε κάθε βήμα, παράγοντας τρεις φορές μεγαλύτερη κίνηση προς τα εμπρός υπό κατακόρυφη φόρτιση, σε συνθήκες μηχανικών δοκιμών και μειώνοντας τη μέγιστη δύναμη πέδησης κατά 15%, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί ενέργεια αντίστοιχη με τις ενδιάμεσες σόλες Ultraboost σε εργαστηριακές συνθήκες.

Με απλά λόγια: Σε κάνει να νιώθεις σχεδόν σαν να πετάς, αφού μειώνει την ενέργεια που πρέπει να δαπανήσεις για κάθε σου βήμα.

Μέτρα βηματάκια

Όχι για να σε πάρει ο ύπνος. Για να πάρεις τα πάνω σου στο τρέξιμο. Κατά μέσο όρο, οι πιο γρήγοροι δρομείς κάνουν περίπου 180 βήματα το λεπτό – δηλαδή μικρά, ελαφριά και με τα πέλματα να μην απομακρύνονται πολύ από το έδαφος. Πώς θα καταφέρεις να το κάνεις κι εσύ; Βάλε στο χρονόμετρό σου ένα λεπτό και ενώ τρέχεις μέτρα πόσες φορές ακουμπά το δεξί σου πόδι στο έδαφος. Πολλαπλασίασε επί δύο και θα ξέρεις πόσο απέχεις από τον στόχο σου.

Φέρσου σαν επαγγελματίας

Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες δρομείς κάνουν sprint πριν από τους αγώνες τους. Πάρε παράδειγμα από τους ειδικούς, λοιπόν, και βάλε στην προπόνησή σου τα strides, δηλαδή μια σειρά από 8 έως 12 sprint που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την τεχνική επιτάχυνσής σου.

Για τις επιδόσεις σου νοιάσου και γυμνάσου

Δεν φτάνει το τρέξιμο για να γίνεις καλή… στο τρέξιμο. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν όλο σου το σώμα συνεργάζεται για αυτό το σκοπό. Ειδικότερα οι κοιλιακοί σου, θα σου επιτρέψουν να τρέχεις αξιοποιώντας όλη σου τη δύναμη. Και δεν απαιτούν πολλά από εσένα: Μόλις 15 λεπτά γυμναστικής μερικές ημέρες την εβδομάδα είναι υπεραρκετό για να δεις διαφορά!

Αποδέξου τις προκλήσεις

Δεν είναι πάντα εύκολο να μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στον εαυτό μας. Για αυτό και τα διάφορα αθλητικά challenges είναι κάτι παραπάνω από ικανά να μας βοηθήσουν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα challenges αυτού του διαστήματος έρχεται από την adidas, για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία των νέων adidas 4DFWD που θα κυκλοφορήσουν σε εντυπωσιακό μαύρο και πράσινο χρωματικό συνδυασμό στις 12 Αυγούστου.

Πρόκειται για το ‘Take It Forward Challenge’, ένα νέο, ολιστικό πρόγραμμα προπόνησης τριών εβδομάδων στην εφαρμογή adidas Running, που μας προσκαλεί να καλύψουμε 30 χιλιόμετρα μεταξύ 10 και 31 Αυγούστου, με τρέξιμο, περπάτημα ή και στον διάδρομο.

Το νέο adidas 4DFWD, είναι διαθέσιμο από τις 12 Αυγούστου στο adidas.gr και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.

Μάθε περισσότερα στο adidas.gr/4DFWD και ακολούθησε τη συζήτηση στο Instagram, Facebook και Twitter χρησιμοποιώντας #adidas4DFWD και @adidasrunning.