Άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό κι έλαβαν θεραπεία κατά της covid-19 εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά ποσοστά εγκεφαλικής ομίχλης κατά μέσο όρο περισσότερο από 7 μήνες μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο JAMA Network Open.

Ομίχλη εγκεφάλου και στις νεότερες ηλικίες

Η μελέτη 740 ατόμων (με μέσο όρο ηλικίας 49 ετών) χωρίς προηγούμενο ιστορικό προβλημάτων μνήμης περιελάμβανε άτομα που έλαβαν θεραπεία ως εξωτερικοί ασθενείς καθώς και άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομείο ή νοσηλεύτηκαν σε τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη, αν και οι ηλικιωμένοι είναι ευρέως γνωστό ότι είναι ευάλωτοι σε γνωστική εξασθένηση μετά από μια σοβαρή ασθένεια, αυτή η μελέτη φέρνει στο φως στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις και σε νεότερους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι θα επιβιώσουν από την μόλυνση και θα επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα υγείας και ευεξίας, πράγμα που ισχύει για την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ωστόσο, στην μελέτη μας διαπιστώσαμε και μακροχρόνιες γνωστικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό που μπορεί να επηρεάσουν άτομα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η κούραση και το άγχος αποτελούν τα δύο πιο κοινά και μακροχρόνια συμπτώματα μετά την ομίχλη του εγκεφάλου» αναφέρουν.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εντοπίζονται σε όλα τα επίπεδα ασθένειας από την covid-19, σύμφωνα με τους ειδικούς.