Το εποχικό μοτίβο των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος έχουν εντοπίσει οι ερευνητές από το University of Alberta Faculty of Medicine & Dentistry, διαπίστωση που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς στον τομέα της υγείας να οργανωθούν νωρίτερα.

Πότε κορυφώνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις;

Οι κρίσεις αναπνευστικών ασθενειών από έξι ιούς που αναλύθηκαν από την ομάδα του University of Alberta Faculty of Medicine & Dentistry κορυφώνονται τον Ιανουάριο και φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Michael Hawkes, καθηγητής παιδιατρικής στο Faculty of Medicine & Dentistry.

Ταυτόχρονα οι εξάρσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναμένονται πιο έντονες ανά δεύτερο χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network.

Εκτός από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), οι ερευνητές μελέτησαν άλλους αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στελεχών του ανθρώπινου κορωνοϊού, και επιβεβαίωσαν επίσης παρόμοια εποχιακά και διετή μοτίβα για αυτούς, με βάση δεδομένα κλινικού εργαστηρίου που αναλύθηκαν από περισσότερους από 37.000 ασθενείς στην Αλμπέρτα από το 2005 έως το 2017.

Γιατί ανά δύο χρόνια είναι πιο έντονες οι εξάρσεις;

«Όταν σε ένα έτος υπάρχουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης, τότε τα άτομα θα μπουν στην νέα σεζόν και με αυξημένα επίπεδα ανοσίας, πράγμα που σημαίνει χαμηλά επίπεδα μόλυνσης.

Αλλά ένα έτος με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, θα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας και ως εκ τούτου υψηλότερα επίπεδα ασθένειας το επόμενο έτος. Αυτό δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο μοτίβο που βασίζεται στην παροδική ανοσία» εξηγούν οι ερευνητές.

Και ενώ οι κοροναϊοί που μελέτησαν οι ερευνητές είναι υπεύθυνοι για λιγότερο σοβαρές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για μελλοντικά εποχιακά κύματα COVID-19 ή άλλα παθογόνα, πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας.