Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, τρώτε φρούτα και λαχανικά αλλά η δυσκοιλιότητα εξακολουθεί να κάνει την καθημερινότητά σας μίζερη;

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως ένα από τα βασικά πράγματα που οδηγεί στη δυσκοιλιότητα είναι η αδράνεια. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να κινηθεί στο παχύ έντερο, παρέχοντάς σας ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Αν σκέφτεστε ότι θα πρέπει να «ιδρώσετε» για να δείτε αποτελέσματα, θα χαρείτε να μάθετε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση;

Περιμένετε μια ώρα μετά από ένα μεγάλο γεύμα πριν κάνετε οποιαδήποτε σκληρή σωματική δραστηριότητα.

Μετά το φαγητό, η ροή του αίματος αυξάνεται στο στομάχι και τα έντερα σας, για να βοηθήσει το σώμα σας να αφομοιώσει το φαγητό. Αν γυμναστείτε αμέσως μετά το φαγητό, το αίμα ρέει μακριά από το στομάχι σας, προς την καρδιά και τους μύες σας.

Δεδομένου ότι η ισχύς των μυϊκών συσπάσεων του εντέρου σας εξαρτάται από το πόσο αίμα έχει, λιγότερο αίμα στο γαστρεντερικό σωλήνα σημαίνει πιο αδύναμες συσπάσεις και η τροφή θα κινείται αργά μέσω των εντέρων σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Έτσι, μετά από ένα μεγάλο γεύμα, δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να το χωνέψει πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τη δυσκοιλιότητα;

Ένα τακτικό πρόγραμμα πεζοπορίας – ακόμη και 10 έως 15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα – μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αν είστε ήδη σε φόρμα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • αερόβια άσκηση, όπως τρέξιμο, jogging, κολύμπι ή Zumba
  • yoga, όπως πόζα γάτας, πόζα αγελάδας και πόζα pawanmuktasana
  • ασκήσεις Kegel

Όλα αυτά τα είδη γυμναστικής μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Οι διατάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητα.

Στο ακόλουθο βίντεο θα δείτε 10 ασκήσεις που θα προσφέρουν ανακούφιση: