Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρησιμεύει σε πολλές ζωτικές διαδικασίες, όπως η απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση γερών οστών. Η βιταμίνη D συμμετέχει επίσης σε διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού, του πεπτικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού σας συστήματος. Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D θεωρείται ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι επηρεάζει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δείτε 7 φυσικούς τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας:

#1 Περάστε χρόνο στο φως του ήλιου

Το δέρμα σας μπορεί να παράγει από μόνο του μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV-B του ήλιου. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος, η ηλικία, η γεωγραφική θέση, η εποχή, η χρήση αντηλιακού και η ένδυση, επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία.

#2 Καταναλώστε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

Τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Πολλές από αυτές τις τροφές είναι επίσης πλούσιες σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, η ακριβής περιεκτικότητα σε βιταμίνες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την πηγή του εν λόγω τροφίμου.

#3 Τρώτε περισσότερα μανιτάρια

Όπως και οι άνθρωποι, τα μανιτάρια παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα άγρια ​​μανιτάρια – ή αυτά που καλλιεργούνται στο εμπόριο και έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία – έχουν τα μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης D.

#4 Συμπεριλάβετε τους κρόκους αυγών στη διατροφή σας

Τα αυγά ελευθέρας βοσκής και τα αυγά βοσκής είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, καθώς τα κοτόπουλα με πρόσβαση στο ηλιακό φως παράγουν περισσότερη βιταμίνη D στα αυγά τους από αυτά που παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

#5 Τρώτε ενισχυμένες τροφές

Η βιταμίνη D προστίθεται συχνά στα βασικά τρόφιμα – όπως το γάλα και τα δημητριακά πρωινού – για να αυξηθεί η πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, συμβουλευτείτε έναν ενδοκρινολόγο για να ελέγξετε τα επίπεδά σας.