Συχνά ακούμε ότι το μυστικό της επιτυχίας, είτε της προσωπικής είτε της επαγγελματικής, ανεξάρτητα από τους ορισμούς που της αποδίδουμε μας «προτάσσει» να εστιάσουμε όλη μας την ενέργεια στην φροντίδα και την περιποίηση του εαυτού μας.

Γιατί είναι σημαντικό να εστιάσετε στον εαυτό σας

Πότε ήταν η τελευταία παύση που κάνατε για να αναλογιστείτε τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας; Σίγουρα δεν είναι κακό να επενδύετε χρόνο στις σχέσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα και στην δουλειά σας.

Αυτό όμως που δεν σας ωφελεί είναι η παραμέληση των ονείρων και των αναγκών σας, μιας και ακόμα και αν πιέζετε τον εαυτό σας για να συνεχίσετε, δίχως ξεκούραση δεν θα «φτάσετε» μακρυά. Το να εστιάσετε στον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό.

Πώς θα τα καταφέρετε

Αντίθετα αποτελεί μια βαθιά πράξη αγάπης προς τον εαυτό. Αλλά όταν έχετε συνηθίσει διαφορετικά, τότε μπορεί να είναι δύσκολο να.. θέσετε νέες προτεραιότητες. Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν, περιλαμβάνουν:

Συστηθείτε ξανά

Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως ένα συναρπαστικό άτομο που θέλετε να γίνετε φίλοι, αλλά αντί να ξεκινήσετε μια συνομιλία με τον εαυτό σας (αν και αυτό είναι εντάξει), δοκιμάστε:

  • Να κρατήσετε ένα καθημερινό ημερολόγιο, καταγράφοντας τα συναισθήματά σας, τα χόμπι και οτιδήποτε άλλο θεωρείται ότι αξίζει να γράψετε.
  • Να κάνετε μια λίστα με όλες τις εμπειρίες που θέλετε να βιώσετε στο μέλλον.
  • Να προσδιορίσετε τα δυνατά σας σημεία και όλους τους τομείς που θέλετε να αναπτυχθείτε.

Αγάπη (και) προς τα μέσα

Μερικοί τρόποι που μπορείτε καθημερινά να δείχνετε αγάπη και προς τον εαυτό σας περιλαμβάνουν:

  • Αντί να πιέζετε τον εαυτό σας να συνεχίσετε και να προσπαθείτε πιο σκληρά όταν πρέπει να ολοκληρώσετε μια εργασία, κάντε ένα διάλειμμα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να επαναφορτίσετε τις «μπαταρίες» σας.
  • Αντί να επικρίνετε τον εαυτό σας για μία αποτυχία, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας με μια καλή υπενθύμιση ότι θα προσπαθήσετε περισσότερο την επόμενη φορά.
  • Κάντε τον εαυτό σας μια αγκαλιά.

Αποφύγετε την παγίδα της σύγκρισης

Όταν βρίσκεστε σε μια δύσκολη περίοδο, είναι πολύ εύκολο να «πέσετε» στην παγίδα της σύγκρισης. Αντισταθείτε σε αυτήν την τάση και θυμηθείτε:

  • Βρείτε εκείνα που πραγματικά σας γεμίζουν χαρά και ακολουθήστε τα.
  • Αντλείστε έμπνευση από τα άτομα γύρω σας αλλά μην αφήνετε την ζήλια να κυριαρχήσει.
  • Να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να αισθάνεστε καλά με τις επιτυχίες των άλλων, μέχρι να έρθει και η δική σας.