Η γήρανση πρόκειται για μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία. Ωστόσο, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν είτε να την επιταχύνουν είτε να την επιβραδύνουν. Για παράδειγμα, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών δεν θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα ενώ η τακτική άσκηση θα σας κρατήσει υγιείς και γεμάτους ενέργεια όσο μεγαλώνετε.

Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για να παραμείνετε νέοι.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 4.500 ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους από ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με το πόσο συχνά καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα, συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με τιμές στο αίμα τους που είναι ενδεικτικές για την βιολογική γήρανση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο πιστοί παρέμειναν στην μεσογειακή διατροφή τόσο λιγότερα ήταν τα σημάδια της βιολογικής γήρανσης.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια σχέση και με την διατροφή DASH. Η δίαιτα DASH, η οποία πρόκειται για διατροφή με προσεγγίσεις για την μείωση της υπέρτασης, περιλαμβάνει ένα σύνολο κατευθυντήριων οδηγιών για την ποσότητα των τροφών που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά από διαφορετικές ομάδες.

«Σύμμαχοι» οι δίαιτες MIND & DASH

«Αυτή η μελέτη ενισχύει όσα γνωρίζουμε για τη δίαιτα MIND, η οποία είναι ένα υβρίδιο της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, την οποία πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν χαρακτηρίσει ως ένα απίστευτα ευεργετικό συνδυασμό για την καρδιαγγειακή και την γνωστική υγεία» εξηγούν οι ειδικοί. «Οι βασικές συστάσεις από αυτές τις δύο δίαιτες (και τη δίαιτα MIND) είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, φασολιών, άπαχου κρέατος, ψαριών, καλών λιπαρών, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, δημητριακών ολικής άλεσης».

Οι συγγραφείς της μελέτης υποψιάζονται ότι ο λόγος που αυτές οι δίαιτες φαίνεται να καταπολεμούν τη γήρανση μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών.

Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, έχουν συνδεθεί με μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από πολλές ασθένειες, όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη αλλά και οστεοπόρωσης.

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι σχεδόν όλα τα τρόφιμα στον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν πολυφαινόλες και προτείνει για κύρια «πηγή» λιπαρών στην διατροφή σας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.