Όταν επιλέγετε τα γεύματά σας, μπορεί να εστιάζετε στη γεύση ή να σκέφτεστε πώς μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη μνήμη ή στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο τύπος της διατροφής που επιλέγετε μπορεί να σας προστατεύσει και από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποιος τύπος διατροφής προστατεύει;

Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα keto είχε ως αποτέλεσμα ένα μόριο που ονομάζεται β-υδροξυβουτυρικό, που μπορεί να εμποδίσει τους όγκους του εντέρου να αυξηθούν σε μέγεθος. «Το συγκεκριμένο β-υδροξυβουτυρικό πρόκειται για ένα μικρό που παράγεται στο ήπαρ ως απάντηση στην πείνα ή σε μια κετογονική δίαιτα» μας εξηγούν οι ειδικοί.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δυτική διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Η βέλτιστη υγεία του εντέρου βασίζεται σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές τροφές για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του. «Όταν η υγεία του εντέρου καταρρέει, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου» προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ποιες τροφές «θωρακίζουν» το έντερο;

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντική για την υγεία του εντέρου. Όταν οι φυτικές ίνες αρχίζουν να ζυμώνονται στο παχύ έντερο παράγονται τα καλά βακτήρια ενώ καταστέλλονται τα επιβλαβή. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να στοχεύουν σε 30 έως 38 γραμμάρια ημερησίως.

Για να τις αυξήσετε επιλέξτε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ρεβίθια, τα αχλάδια, τα μαύρα φασόλια ή και τα αμύγδαλα.