Σε κανέναν δεν αρέσουν οι Δευτέρες, πόσο μάλιστα αν η εβδομάδα που ξεκινά έχει αυξημένες απαιτήσεις ενώ εσείς έχετε ακόμη εκκρεμότητες από την προηγούμενη (ίσως κι από την περίοδο πριν τις καλοκαιρινές σας διακοπές…). Αν έτσι έχουν τα πράγματα, η εβδομάδα θα ξεκινήσει με άγχος και η εξάντληση -σωματική και ψυχολογική- και η κόπωση δεν θα αργήσει να έρθει, καθιστώντας σας σύντομα πλήρως αντιπαραγωγικούς. Κι όμως, με λίγη προετοιμασία από την Κυριακή η εβδομάδα σας μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.

Εντάξτε στην κυριακάτικη ρουτίνα σας μία ή όλες τις συνήθειες που ακολουθούν, για να ξεκινήσει η εβδομάδα σας χωρίς στρες και να κυλήσει πιο ομαλά:

Καταρτίστε μια ρεαλιστική λίστα υποχρεώσεων

Η δημιουργία μιας λίστας υποχρεώσεων δεν είναι επαναστατική συνήθεια, αλλά είστε σίγουροι ότι αυτές που φτιάχνετε είναι ρεαλιστικές; Οι μη ρεαλιστικές λίστες υποχρεώσεων (αυτές που φαίνονται ατελείωτες) θα σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι πριν καν ξεκινήσει η εβδομάδα. Αντίθετα, οι ρεαλιστικές λίστες υποχρεώσεων (αυτές που σας επιτρέπουν να επιταχύνετε τον εαυτό σας) παρέχουν μια αίσθηση σκοπού και μειώνουν την κούραση των αποφάσεων όταν πλησιάζει η Δευτέρα. Ξεκινήστε καταγράφοντας όλες τις υποχρεώσεις που έχετε, στη συνέχεια φιλτράρετε τη λίστα σας και σκεφτείτε τι πραγματικά αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη εβδομάδα. Αφού έχετε τις κορυφαίες προτεραιότητές σας, σκεφτείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε ρεαλιστικά αυτήν την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα ραντεβού και τις δεσμεύσεις σας, φροντίζοντας να μην εξαντλήσετε όλο το χρόνο και την ενέργειά σας.

Σχεδιάστε τα γεύματά σας εκ των προτέρων

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας κρίσιμος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η εβδομάδα σας έχει ρυθμιστεί για επιτυχία και ότι έχετε εύκολα, υγιεινά γεύματα, ακόμη και τις πιο απαιτητικές μέρες σας. Το «κλειδί» είναι να κάνετε το είδος της προετοιμασίας του γεύματος που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ίσως ο προγραμματισμός των γευμάτων και των αγορών παντοπωλείου είναι αρκετός ή ίσως θέλετε να ετοιμάσετε μερικά βασικά πιάτα για να τα χρησιμοποιήσετε πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ψητά λαχανικά ή υγιεινά mafin πρωινού. Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε υλικά αντί για γεύματα για να διευκολύνετε το μαγείρεμα όλη την εβδομάδα: βράστε αυγά, κόψτε φέτες λεμονιού ή πλύνετε και ψιλοκόψτε τα λαχανικά.

Καθαρίστε και τακτοποιήστε τον χώρο σας

Τα πιάτα στο νεροχύτη ή τα ρούχα που είναι στοιβαγμένα στην καρέκλα (όλοι έχουμε αυτή τη μία καρέκλα), μπορεί να σας εμποδίσουν να αισθανθείτε πλήρως χαλαροί όταν πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ ή μπορεί να σας κάνουν να ζοριστείτε περισσότερο για να ξεκινήσετε την επόμενη μέρα. Η ακαταστασία στον χώρο σας μπορεί να μεταφραστεί σε ακαταστασία στο μυαλό σας, επομένως αφιερώστε λίγο χρόνο την Κυριακή σας για να λειτουργήσετε το πλυντήριο πιάτων, να σκουπίσετε τους πάγκους της κουζίνας και να τακτοποιήσετε τα ρούχα που έχουν συσσωρευτεί στην ντουλάπα. Ένα λιγότερο ακατάστατο υπνοδωμάτιο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε το βράδυ και μια καθαρή κουζίνα θα σας κάνει πιο χαρούμενους το επόμενο πρωί.

Ξεκαθαρίστε τα email σας

Εάν τα πρωινά της Δευτέρας σας ξεκινούν πριν ανοίξετε καλά καλά τα μάτια σας,  προετοιμάστε την εβδομάδα σας για επιτυχία προβλέποντας… Ενώ οι Κυριακές θα πρέπει να φαίνονται σαν Κυριακές (και όχι σαν παράταση της εργάσιμης εβδομάδας), το να αφιερώσετε μόλις 10-20 λεπτά για ξεκαθαρίσετε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία, θα σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά στο στρες την επόμενη μέρα. Απλώς σκεφτείτε πόσο ωραία θα νιώσετε το πρωί της Δευτέρας όταν τα εισερχόμενά σας θα είναι ήδη στο μηδέν και το ημερολόγιό σας θα έχει προγραμματιστεί!

Σετάρετε τα ρούχα που θα φορέσετε

Λαμβάνουμε πολλές αποφάσεις κάθε μέρα, ακόμα και μέσα στα πρώτα λεπτά από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα μάτια μας. Τα ρούχα που θα φορέσουμε τη δεδομένη μέρα είναι μία από αυτές κι αν έχετε ήδη πολλά στο κεφάλι σας, ακόμη και αυτή η απλή απόφαση μπορεί να φαντάζει περίπλοκη. Για να περιορίσετε και να αποφύγετε την περιττή ψυχική εξάντληση και την κούραση των αποφάσεων που καλείστε να πάρετε μέσα σε ένα 24ωρο που δεν έχει καλά-καλά ξεκινήσει, επιλέξτε 5 outfits από την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργειά σας μπορεί να πάει σε πιο σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως τα παιδιά, μια αγορά που θέλετε να κάνετε, μια έξοδος με τον/τη σύντροφο, ένα επαγγελματικό ραντεβού, κ.ο.κ. και όχι στην γκαρνταρόμπα σας.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Η αυτοφροντίδα την Κυριακή δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η πλήρης περιποίηση του δέρματος, των μαλλιών σας και γενικά της ψυχής σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε χαλαροί και περιποιημένοι μέσα στην εβδομάδα, καθώς επίσης να φαίνεστε και θα αισθάνεστε καλύτερα. Πρώτα, φτιάξτε τη διάθεση: χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε κεριά, σκορπίστε αιθέρια έλαια, βάλτε την αγαπημένη σας lounge λίστα αναπαραγωγής και φορέστε μια σέξι ρόμπα. Προμηθευτείτε όλα τα πολυτελή προϊόντα που αγαπάτε, είτε πρόκειται για άλατα μπάνιου είτε για μάσκα μαλλιών υψηλής ποιότητας και… κακομάθετε τον εαυτό σας. Κάντε ένα μπάνιο (ή ένα πολυτελές ντους), συνεχίστε με απολέπιση, κάντε μασάζ στο πρόσωπο με ένα gua sha και ολοκληρώστε το beaute σας με μια πλούσια κρέμα χεριών και ποδιών.

Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο

Το πώς ξεκινάτε την εβδομάδα σας μπορεί πραγματικά να δώσει τον τόνο για τις ημέρες που ακολουθούν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική σας διάθεση. Κατά βάθος, όλοι γνωρίζουμε πόσο ύπνο χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο αριθμός ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 ωρών. Βρείτε τον μαγικό σας αριθμό, κι αφαιρέστε τον από την ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε. Voila! Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να πάτε για ύπνο. Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απόλυτη συσκότιση, ένα ζεστό ρόφημα χαμομήλι, έναν λευκό θόρυβο, έναν δεκάλεπτο διαλογισμό και την απομάκρυνση από τις οθόνες μία με δύο ώρες πριν.

Θυμηθείτε, οι νέες συνήθειες δεν σχηματίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούν επανάληψη και αφοσίωση. Να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας καθώς εισάγετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα τελετουργικά στην εβδομάδα σας.