O ήλιος, μια αγκαλιά, η θάλασσα κι ένας καλός καφές, θα ήταν για πολλούς τα ιδανικά συστατικά ενός χαρούμενου καλοκαιριού. Η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση της ευτυχίας είναι τόσο ξεχωριστή, όσο  και ο κάθε ένας από εμάς. Ωστόσο, όσο δύσκολο κι αν είναι να περιγράψει κανείς το τι σημαίνει ευτυχία, τα αποτελέσματά της είναι «απτά» και άμεσα συνδεδεμένα με την ηλικία μας.

Η ευτυχία σε… «στάδια»

Βρεφική ηλικία

Πόσο «απλή» είναι η ζωή όταν είμαστε μωρά! Στην βρεφική μας ηλικία, η ευτυχία μας «περιορίζεται» στα «βασικά». Τα μωρά είναι ευτυχισμένα όταν ικανοποιούνται οι κύριες σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Η τροφή, η αγκαλιά των γονιών, ο ύπνος και ένα ήρεμο και χαρούμενο «σπίτι», αρκούν για να νιώθουμε ευτυχείς.

Η οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος φροντίδας είναι ουσιαστικά το κλειδί για την ανατροφή ευτυχισμένων βρεφών.

Νηπιακή και σχολική ηλικία

Η ευτυχία ενός παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα «επίπεδα ευτυχίας» στο οικογενειακό του περιβάλλον. Τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα σε οικογένειες στις οποίες κυριαρχεί η αγάπη, η «ζεστασιά» και η σταθερότητα. Τα μικρά παιδιά είναι επίσης χαρούμενα όταν τους δίνεται η ελευθερία να εξερευνήσουν και όταν έχουν ανθρώπους γύρω τους που ενισχύουν  την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή τους.

Εφηβική ηλικία

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα επίπεδα ευτυχίας τους καθορίζονται από την επιτυχία ή την αποτυχία στο να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους είτε αυτά είναι ακαδημαϊκά, είτε κοινωνικά και από τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά. Οι προσπάθειες των εφήβων να εντυπωσιάσουν τους συνομηλίκους τους, να επιτύχουν στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο ή το άγχος να βρουν μελλοντικά μια καλή δουλειά, μπορούν πραγματικά να επιβαρύνουν την ευτυχία τους.

Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων τους και η ενθάρρυνση να αθλούνται και να τρώνε υγιεινά, βοηθούν κατά τη διάρκεια αυτών των στρεσογόνων περιόδων.

Κανένα παιδί, όπως και κανένας ενήλικας, δεν μπορεί να είναι πάντα χαρούμενο. Όλοι μας ωστόσο, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι όταν από μικροί μαθαίνουμε να εξασκούμε σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως το πώς να διαχειριζόμαστε καλύτερα το θυμό και το άγχος μας. Σε αυτή την ηλικία λοιπόν, είναι σημαντικό οι γονείς να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά τους ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενηλικίωση

Για πολλούς νεαρούς ενήλικες, ευτυχία σημαίνει επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται κυρίως με τα υλικά αγαθά, όπως η αγορά ενός αμαξιού ή η απόκτηση ενός σπιτιού.

Καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε ότι τα πράγματα που έχουμε στην κατοχή μας, δεν μας εξασφαλίζουν την ευτυχία. Έτσι, αρχίζουμε να αναζητάμε το βαθύτερο νόημα της ζωής μας. Σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να βιώσουμε μια απώλεια ή μια σοβαρή ασθένεια, οπότε και ερχόμαστε «αντιμέτωποι» με το «εύθραυστο και το προσωρινό» της ζωής.

Σαν αποτέλεσμα, ευτυχία μεγαλώνοντας είναι να διατηρούμε και να εκτιμάμε όλα όσα ήδη έχουμε.

Γήρας

Ως ηλικιωμένοι πια, τείνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν έχουμε καλή υγεία, καλούς φίλους, μια όμορφη σχέση με τον σύντροφό μας και ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης. Αυτά τα «απλά» μα ουσιώδη πράγματα, μας προσφέρουν συναισθήματα ευτυχίας και δεν φιλοδοξούμε να κατορθώσουμε ή να αποκτήσουμε κάτι περισσότερο.

Έτσι κι αλλιώς, γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πως η ευτυχία ξεκινά «εκ των έσω» και είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία ικανοποίηση.

Τα «μυστικά» της ευτυχίας

Αξίζει να θυμάστε ότι:

  1. Το να έχουμε όλα όσα θέλουμε κάθε στιγμή είναι περισσότερο εθισμός παρά ευτυχία.
  2. Η ευγνωμοσύνη αυξάνει τα «επίπεδα ευτυχίας» μας.
  3. Οι προσδοκίες «κλέβουν» απ’ τη χαρά μας ενώ η αποδοχή καταστάσεων και ανθρώπων ως έχουν, μας προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ευημερίας.
  4. Μια μικρή πράξη καλοσύνης προς έναν άγνωστο, είναι ένας ισχυρός τρόπος για να τονώσετε το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης.
  5. Οι μικρές χαρές στη ζωή είναι εκείνες που συμβάλλουν στην συνολική μας ευτυχία. Απολαύστε τες!

«Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό»

Σύμφωνα με μελέτες η ευτυχία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μεταδοτικότητα θετικής ενέργειας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι «δημιουργούν» κι άλλους ευτυχισμένους ανθρώπους, διαμορφώνοντας έναν συνολικά καλύτερο κόσμο γύρω τους.

Η ευτυχία επομένως, έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις πέραν ​​της ατομικής μας υγείας και ευεξίας. «Ευτυχείτε» λοιπόν για το καλό.. όλων μας!