Ακόμα και οι πιο απλές ασκήσεις έχουν πιο δύσκολες παραλλαγές, που αν τις δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι οι μυς σας θα «δουλέψουν» πολύ πιο έντονα. Αν θέλετε για παράδειγμα, να ενεργοποιήσετε και τις γάμπες σας όσο κάνετε καθίσματα (squat), δοκιμάστε να ανασηκωθείτε στις μύτες σας καθώς επιστρέφετε στην αρχική σας θέση. Αν θέλετε να αυξήσετε την ένταση στην σανίδα σας, δοκιμάστε την στάση αρκούδα, λυγίζοντας τα γόνατά σας. Εάν όμως, θέλετε να ενισχύσετε την κινητικότητά σας, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω.

Η κινητικότητά σας σε… hands-free mode

Αρκεί μόνο μια κίνηση, που κάνετε ήδη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, το να σηκωθείτε από την καρέκλα. Εάν μάλιστα, το κάνετε χωρίς την βοήθεια των χεριών σας, μπορείτε να μετατρέψετε αυτήν την απλή κίνηση σε μια μίνι προπόνηση για καλύτερη κινητικότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μπορείτε να σηκωθείτε από την θέση σας, θεωρείται ευρέως θεμελιώδες στοιχείο της κινητικότητας, με τα άτομα που περπατούν, να σηκώνονται σε όρθια θέση, κατά μέσο όρο 45 φορές την ημέρα.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως μας λένε, δεν σας ευνοεί μόνο στην καθημερινότητά σας αλλά και μακροπρόθεσμα, αφού τα άτομα που μπορούν να την κάνουν έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν ανεξάρτητοι καθώς μεγαλώνουν.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, θα ήταν καλό να υιοθετήσετε την συνήθεια να σηκώνεστε από την θέση σας χωρίς να χρειάζεστε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για υποστήριξη.

Πώς σας βοηθά

Για να καταφέρετε να σηκωθείτε από την καρέκλα χωρίς να στηρίζεστε στα χέρια σας, θα πρέπει να συντονιστούν διαφορετικά νεύρα και μυς, όπως τα πόδια, η λεκάνη, οι κοιλιακοί και οι μυς της πλάτης σας, με την ισορροπία να είναι απαραίτητη.

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε το «κάψιμο» στον κορμό σας, τα πόδια ή την πλάτη σας ενώ σηκώνεστε χωρίς την βοήθεια των χεριών σας, εξακολουθείτε να ενεργοποιείτε το ιδιοδεκτικό σύστημα που απαιτείται για τον συντονισμό τους.

Στην πραγματικότητα, σε επιστημονική μελέτη σε σχεδόν 700 ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας διαπιστώθηκε ότι η απόδοση της συγκεκριμένης κίνησης εξαρτάται όχι μόνο από τη δύναμη των ποδιών, αλλά και από πράγματα όπως η ισορροπία, ο χρόνος αντίδρασης και η ψυχολογική κατάσταση.

Όπως μας λένε οι ειδικοί, το να σηκώνεστε τακτικά από μια καρέκλα χωρίς να αξιοποιείτε τα χέρια σας είναι πιθανό να κάνει περισσότερα για το σώμα και την κινητικότητά σας από το να ενεργοποιήσετε για λίγο τους τετρακέφαλους σας.

Τι να προσέξετε για καλύτερα αποτελέσματα

Σε βιβλιογραφική ανασκόπηση των μελετών σχετικά με την απλή αυτή κίνηση, διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, το ύψος της καρέκλας στην οποία κάθεται ένα άτομο παίζει σημαντικό ρόλο στην ορμή που πρέπει να δημιουργήσει για να σηκωθεί επιτυχώς.

Τα χαμηλότερα ύψη της καρέκλας διαπιστώθηκε ότι απαιτούν περισσότερη ορμή, κάτι που θα γνωρίζετε αν έχει τύχει ποτέ να «βυθιστείτε» σε έναν χαμηλό καναπέ και μετά σηκωθήκατε με δυσκολία.