Από κοτόπουλο και ψάρι, μέχρι ψωμί και επιδόρπια, το μέλι μπορεί να κάνει τα πάντα πιο νόστιμα ενώ ταυτόχρονα ωφελεί και την υγεία μας. Τώρα, σε νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, αν και ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι καλύτεροι από άλλους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nutrition Reviews, μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει το μέλι στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Πώς επιδρά το μέλι στην καρδιομεταβολική υγεία

Στην συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, οι ερευνητές εστίασαν σε 18 ελεγχόμενες δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες και με διάρκεια κατά μέσο όρο δύο μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέλι είχε θετική επίδραση στην καρδιομεταβολική υγεία, συγκεκριμένα στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν δύο κουταλάκια του γλυκού ακατέργαστο μέλι την ημέρα.

«Αυτά τα ευρήματα μας εξέπληξαν μιας και το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη» δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Όμως το μέλι είναι επίσης μια πολύπλοκη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία» αναφέρει.

«Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που ωφελούν την καρδιομεταβολική υγεία», εξηγεί. «Περιέχει φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις. Τα φλαβονοειδή είναι αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά που έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν τους θρόμβους του αίματος και οι φαινολικές ενώσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι γνωστό ότι προστατεύούν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες».

Ποιος τύπος μελιού είναι ο καλύτερος

«Το ακατέργαστο μέλι πρόκειται για ιδανική επιλογή, καθώς δεν έχει υποβληθεί σε μεθόδους επεξεργασίας, επομένως διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά από αυτά που υφίστανται επεξεργασία» αναφέρουν οι ερευνητές.

Και αναφορικά με την ποσότητα, ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού αρκούν για να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Και μην ξεχνάτε ότι το μέλι όχι μόνο έχει καρδιομεταβολικά οφέλη για την υγεία, αλλά έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες για την επούλωση πληγών και ακόμη και την ανακούφιση από τον έντονο βήχα.