Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα πρόβλημα υγείας, που απασχολεί τους περισσότερους. Μετά τις στατίνες, η επόμενη κορυφαία κατηγορία φαρμάκων για τη διαχείριση της φαίνεται να είναι οι αναστολείς PCSK9. Αυτοί οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί παράγοντες φαίνεται πως βοηθούν το σώμα να απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης από το αίμα, αλλά σε αντίθεση με τις στατίνες, οι οποίες είναι διαθέσιμες για λήψη από το στόμα, οι αναστολείς PCSK9 μπορούν να χορηγηθούν μόνο ως εμβόλια, γεγονός που «φρέναρε» την ευρεία χρήση τους.

Η νέα μέθοδος κατά της χοληστερίνης

Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (UH) και στο Case Western Reserve University School of Medicine περιγράφει ένα εκ του στόματος χορηγούμενο μικρομοριακό φάρμακο, που, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα PCSK9 σε ζωικά μοντέλα κατά 70%.

Τα ευρήματα, που έχουν δημοσιευθεί στο Cell Reports, αντιπροσωπεύουν μια νέα στρατηγική για τη διαχείριση της χοληστερόλης με ένα φάρμακο, που δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμα και τις διαθέσιμες θεραπείες για τον καρκίνο.

«Η μείωση της χοληστερόλης είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες που έχουμε για να παρατείνουμε τη ζωή και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις, που εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον δυτικό κόσμο», δηλώνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Πώς δρα το φάρμακο

Κομβικό ρόλο στην ρύθμιση της χοληστερόλης παίζουν οι υποδοχείς LDL, οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων και απομακρύνουν τη χοληστερόλη από το αίμα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα στον ορό. Το ένζυμο PCSK9 στην κυκλοφορία του αίματος «ελέγχει» τον αριθμό των υποδοχέων αυτών, «μαρκάροντάς» τους για αποικοδόμηση.

Επομένως, το φάρμακο που αναστέλλει το ένζυμο PCSK9, αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων LDL και ως εκ τούτου συμβάλλει στην μεγαλύτερη απομάκρυνση της χοληστερόλης.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο που είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές δείχνουν ότι το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί επίσης να στοχεύσει και να αναστέλλει το PCSK9, μειώνοντας έτσι τη χοληστερόλη.

Από την χοληστερίνη στον καρκίνο

Εκτός από τον αντίκτυπο στην διαχείριση της χοληστερίνης, τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν και τις διαθέσιμες θεραπείες για τον καρκίνο, καθώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η στόχευση του PCSK9 μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών.

«Το ένζυμο PCSK9 όχι μόνο στοχεύει τους υποδοχείς LDL για αποικοδόμηση, αλλά μεσολαβεί επίσης στην αποικοδόμηση του MHC 1 στα λεμφοκύτταρα, το οποίο χρησιμοποιείται για την αναγνώριση καρκινικών κυττάρων» εξηγούν οι ερευνητές.

«Το συγκεκριμένο ένζυμο εμποδίζει τα λεμφοκύτταρά σας από το να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, εάν το PCSK9 ανασταλεί, ενισχύεται η επιτήρηση του καρκίνου στο σώμα» καταλήγουν.