Όλα τα όργανα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του σώματος, αλλά η καρδιά είναι αδιαμφισβήτητα εκείνο που θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι σε άψογη φόρμα. Εξάλλου, χτυπά για να αντλήσει και να στείλει αίμα στα όργανα σας πάνω από 100.000 φορές την ημέρα, σας βοηθά να ολοκληρώσετε τις προπονήσεις σας και τροφοδοτεί τον εγκέφαλο σας με οξυγόνο και αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καθημερινά. Ωστόσο, οι καρδιακές παθήσεις τείνουν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε νεαρούς ενήλικες.

Για αυτό, ο δρ Mikhail Kosiborod, καρδιολόγος, δίνει τις εξής τρεις απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε από σήμερα για να καταφέρουμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας μακροπρόθεσμα:

Ώρα να αλλάξουμε συνήθειες

Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στην συνολική σας υγεία, η συντριπτική πλειονότητα του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου καθορίζεται από τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες δηλαδή που έχουμε και ακολουθούμε καθημερινά.

Μικρές αλλαγές μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων σε νεαρούς ενήλικες, πριν ακόμα υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία.

Σκεφτείτε τι τρώτε καθημερινά, πόση γυμναστική κάνετε και τι άγχος αντιμετωπίζετε, καθώς όλα αυτά συμβάλλουν και επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη πρόκειται για τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, που μπορούν να προληφθούν.

Άλλοι κίνδυνοι όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό είναι εκτός ελέγχου σας, αλλά το να τρώτε καλά και ισορροπημένα θρεπτικά γεύματα, η τακτική φυσική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε από σήμερα και να επωφεληθείτε στο μέλλον.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο

Ο ύπνος θεωρείται πλέον τόσο σημαντικός για την υγεία της καρδιάς που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τον πρόσθεσε πρόσφατα στη λίστα ελέγχου αξιολόγησης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η αλλαγή βασίστηκε σε νέα ευρήματα που δείχνουν ότι επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου την νύχτα συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, σε συνδυασμό με την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση.

Δεν ξεχνάμε τα τσεκ απ για την καρδιά μας

Ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο είναι τα τακτικά τσεκ απ.

Αυτό διότι οι συνήθεις, πρώιμοι προληπτικοί έλεγχοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει υποστεί καρδιακή προσβολή ή εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου.