Οι άνδρες παραδοσιακά συνδέονται με ένα δυνατό σώμα, περισσότερη αντοχή και ανθεκτικότητα, σκληρή δουλειά και πειθαρχία. Το να είσαι άνδρας όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Μήπως λοιπόν τελικά οι κοινωνικές προσδοκίες σας κάνουν κακό;

Η συνειδητοποίηση του τι σημαίνει κοινωνικά το να είσαι «αληθινός άνδρας», βοηθά στον εντοπισμό τοξικών συνηθειών και στην υιοθέτηση άλλων, πιο υγιεινών, που θα σας «κρατήσουν» πραγματικά «δυνατούς» και ισορροπημένους.

«Σπάζοντας» τις προκαταλήψεις

Ορισμένες ξεπερασμένες ιδέες για τον ανδρισμό είναι αναγκαίο να αμφισβητηθούν αφού συμβάλλουν στην κακή ψυχική και σωματική υγεία των ανδρών.

«Οι αληθινοί άνδρες αποπνέουν τεστοστερόνη»;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής σωματικής λειτουργίας των ανδρών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ρυθμίζει τη γονιμότητα, τη μυϊκή μάζα, τη διανομή του λίπους στον οργανισμό και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Από την ηλικία των 35 ετών, η παρουσία της τεστοστερόνης στο σώμα μειώνεται κατά 1 έως 3% ετησίως και μεγαλώνοντας οι άνδρες βιώνουν την ανδρόπαυση (αντίστοιχη της εμμηνόπαυσης που βιώνουν οι γυναίκες).

Η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω της σωματικής άσκησης. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η υιοθέτηση ενός συνολικά ισορροπημένου τρόπου ζωής είναι επίσης σημαντικά για να αντιμετωπίσετε πολλά από τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης στον οργανισμό σας.

«Οι αληθινοί άνδρες τρώνε junk food και πίνουν μπύρες»;

Οι βασικές αρχές μιας διατροφής που προστατεύει το σώμα, την ψυχική υγεία και το νου, δεν διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι υπερβολικά υψηλά σε θερμίδες παρά σε θρεπτικά συστατικά και συχνά περιέχουν υπερβολική ζάχαρη, νάτριο και τρανς λιπαρά. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που τα καταναλώνετε σας ευχαριστούν, αλλά στην πραγματικότητα για τον οργανισμό σας δεν είναι καθόλου «ευχάριστα», έως και απαγορευτικά.

Επιλέξτε υγιεινές και θρεπτικές τροφές και αντί για «μπύρα», πιείτε λίγο νερό. Έτσι, θα προσφέρετε στον οργανισμό σας την απαιτούμενη ευεξία και θα προστατευθείτε από τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

«Οι αληθινοί άνδρες εργάζονται νυχθημερόν»;

Οι εποχές που ο άνδρας ήταν ο «κουβαλητής» και η γυναίκα φρόντιζε τα παιδιά στο σπίτι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τελευταία 50 χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που εκπροσωπούνται στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά πάνω από 25%. Αυτό σημαίνει παράλληλα και μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην οικογενειακή ζωή. Πλέον λοιπόν, το «ψωμί στο τραπέζι» το φέρνετε παρέα με τη σύντροφό σας και μαζί φροντίζετε ώστε να τακτοποιούνται όλες οι υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με έρευνες, το να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, σας «χαρίζει» ψυχική και σωματική υγεία ώστε να είστε σε θέση να απολαμβάνετε τις ομορφιές της ζωής.

«Οι αληθινοί άνδρες δεν πάνε στο γιατρό»;

Ξέρετε γιατί οι γυναίκες ζουν, σύμφωνα με μελέτες, περισσότερο από τους άνδρες; Επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός τους πως κάτι δεν πάει καλά. Μην «πέφτετε» λοιπόν σε αυτή την «παγίδα». Η πρόληψη αφορά όλους και η τακτική επίσκεψη στο γιατρό είναι το καλύτερο «δώρο» που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

«Οι αληθινοί άνδρες δεν κλαίνε- εκτός αν η ομάδα τους χάσει στον τελικό»;

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Daryl Vineberg, υπάρχει μια διαχρονική πεποίθηση πως οι άνδρες πρέπει να παραμένουν «δυνατοί» και να μην λυγίζουν συναισθηματικά. Έχουν τον φόβο να μην «καταρρεύσουν» διότι σκέφτονται το τι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο για εκείνους, όσο και για τον περίγυρό τους. Αυτό όμως, τους στερεί το να απευθυνθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα για βοήθεια και υποστήριξη.

Οι δυσκολίες, η θλίψη, η ευαλωτότητα, δεν έχουν φύλο. Μην αφήσετε αυτό το στερεότυπο να σας στερήσει το χαμόγελο διότι το «κόστος» θα ταλανίζει ποικιλοτρόπως τη συνολική σας ευεξία.

Να θυμάστε:

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Ογδόντα τέσσερις ημέρες είναι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται μια αλλαγή για να γίνει συνήθεια. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε τις «ταμπέλες» που ενδεχομένως «κουβαλάτε» από μικρή ηλικία και να γίνετε ένα πρότυπο αυτοφροντίδας που κάθε «αληθινός άνδρας» οφείλει στον εαυτό του να είναι.