Η εμμηνόπαυση συχνά παραβλέπεται και δεν τη συζητάμε επαρκώς. Κι όμως, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 το 12% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού θα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση.

Πρόκειται δηλαδή για 1 δισεκατομμύριο γυναίκες που – ελπίζουμε – δεν θα είναι πλέον διατεθειμένες να ανεχθούν την αμηχανία που συνδέεται με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να ακούνε ότι πρέπει απλώς να μάθουν να ζουν με αυτό, να μην το συζητάνε, να μη ζητάνε βοήθεια και, κυρίως, να το κρύβουν.

Ωστόσο πλέον ανοίγει η συζήτηση γύρω από την εμμηνόπαυση και όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν ειλικρινά και χωρίς ντροπή για τις εμπειρίες και τα συμπτώματά τους, ώστε να γίνει η εμμηνόπαυση mainstream και όχι πλέον ταμπού.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να ξέρουν οι άνδρες για τη γυναικεία εμμηνόπαυση;

Τι είπαν για την εμμηνόπαυση διάσημες γυναίκες που μίλησαν για την εμπειρία τους προσπαθώντας να βοηθήσουν άλλες γυναίκες:

Πενέλοπε Κρουζ στο περιοδικό «Tatler» (Αύγουστος 2019)

«Υπάρχουν πάρα πολλά ταμπού γύρω από το γυναικείο σώμα και νομίζω ότι αυτό ισοδυναμεί με μεγάλη έλλειψη σεβασμού. Μπορεί να σκέφτεστε: Ποια είναι η σχέση μεταξύ ορμονών και σεβασμού;

Είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Λέξεις όπως «περίοδος», «επιλόχειος κατάθλιψη», «εμμηνόπαυση». Ακόμα και σήμερα αν
αναφέρεις αυτές τις λέξεις στο τραπέζι, όλοι αγχώνονται. Ακόμα και αν πρόκειται για μια ομάδα γυναικών, αν στο τραπέζι είναι και άνδρες, η ενέργεια γίνεται πολύ νευρική… Η κοινωνία διατηρεί τα πράγματα ως ταμπού και είμαι πραγματικά θυμωμένη για αυτό».

Μόνικα Μπελούτσι στην «Daily Mail» (2015)

«Η εμμηνόπαυση είναι κάτι φυσικό, δεν είναι ασθένεια. Εντάξει, το σώμα στην αρχή θα τρελαθεί λίγο. Αλλά ύστερα από μερικούς μήνες ή έναν χρόνο θα είναι εντάξει. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία της ζωής. Δεν έχω καθόλου άγχος για αυτό».

Μισέλ Ομπάμα σε συνέντευξή της στο περιοδικό «People» (11/2022)

«Δεν υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την εμμηνόπαυση. Την περνάω και ξέρω ότι όλες οι φίλες μου την περνούν. Και οι πληροφορίες είναι λιγοστές. Πιστεύω ότι όταν μαζευόμαστε και συγκινούμαστε και γελάμε, τότε αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για αυτό που περνάμε.

“Τι είναι οι εξάψεις;”. Εχουμε φίλες στην παρέα μας που είναι γυναικολόγοι, οι οποίες έχουν πραγματικές πληροφορίες. Ολα αυτά μάς βοηθούν».

«Διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να πιέσω τον εαυτό μου τόσο πολύ όσο παλιά. Δεν μου βγαίνει σε καλό. Οτι όταν τραβιέται ένας μυς βγαίνω εκτός. Ο χρόνος ανάρρωσης δεν είναι ο ίδιος. Καταλήγεις να ισορροπείς ανάμεσα στο να είσαι αρκετά γυμνασμένη και το να είσαι αρκετά προσεκτική με το σώμα σου για να παραμείνεις στο παιχνίδι».

Ναόμι Γουότς σε ένα ποστ στο Instagram (6/2022)

«Σας φρικάρει η λέξη εμμηνόπαυση; Εμένα με τρόμαξε… Αλλά, γιατί; Είναι απλώς μια φυσική φάση της ζωής και κάτι από το οποίο ο μισός πληθυσμός θα επηρεαστεί άμεσα και ο άλλος μισός θα το νιώσει έμμεσα (γι’ αυτό παρακαλώ μείνετε εδώ… ακόμα και οι άνδρες). Οταν ήμουν στα τέλη της δεκαετίας των 30, ήμουν επιτέλους έτοιμη να αρχίσω να σκέφτομαι τη δημιουργία οικογένειας.

Τότε η λέξη εμμηνόπαυση μου έριξε ένα χαστούκι, ένιωσα σαν να είχα μετωπική σύγκρουση με φορτηγό. Πώς θα μπορούσα να καταλάβω αυτό που μου συνέβαινε όταν κανένας δεν μιλούσε;

Μπήκα νωρίτερα σε αυτό από τις συνομήλικές μου. Οι μέντορές μου και η μαμά μου δεν έδειχναν διατεθειμένες να το συζητήσουν, δεν ήξερα πώς να ζητήσω βοήθεια και δεν ήξεραν πώς να την παράσχουν…, ακόμη και οι γιατροί είχαν λίγα να πουν.

Είναι παραδόξως σαν ένας άγραφος κώδικας σιωπής: οι γυναίκες πρέπει να το καταπιούν και να το αντιμετωπίσουν, επειδή έτσι έκαναν οι προηγούμενες γενιές.

Το να γερνάμε είναι ένα προνόμιο και μια εποχή για να νιώθουμε υπερήφανες για τις σωρευτικές εμπειρίες μας – να νιώθουμε δυνατές, χωρίς να απολογούμαστε. Νομίζω ότι είναι συναρπαστικό να ανήκει κανείς σε μια γενιά που δημιουργεί αλλαγές. Δεν χρειάζεται να περνάμε πια αυτή την αλλαγή μόνες μας».

Γκουίνεθ Πάλτροου στο Goop (την εταιρεία που έχει η ίδια δημιουργήσει και περιλαμβάνει και ένα newsletter, 10/2018)

«Νομίζω ότι όταν μπαίνεις στην περιεμμηνόπαυση παρατηρείς πολλές αλλαγές. Μπορώ να αισθανθώ τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, την εφίδρωση, τις αλλαγές στη διάθεση – ξαφνικά είσαι έξαλλη χωρίς λόγο… Η εμμηνόπαυση έχει μια πολύ κακή φήμη και χρειάζεται ένα μικρό rebranding. Θυμάμαι όταν την πέρασε η μητέρα μου ότι ήταν μεγάλη υπόθεση και πολύ στενάχωρη.

Υπήρχε θλίψη… Δεν νομίζω ότι έχουμε στην κοινωνία μας ένα καλό παράδειγμα μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση, που εμπνέει».

Εμα Τόμσον όταν έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού του National Board of Review για την ταινία «Η μαγική ομπρέλα» (2014)

«Είναι μια τόσο κρύα νύχτα. Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που είμαι πραγματικά ευγνώμων για την εμμηνόπαυση».

Κιμ Κατράλ στο «Cosmopolitan» (2014)

«Δεν νομίζω ότι είναι ντροπή. Είναι τόσο φυσικό όσο το να κάνεις παιδί – είναι πραγματικά ένα μέρος της ζωής. Οπως οτιδήποτε στη φύση: Ο σπόρος φυτεύεται, μεγαλώνει, καρποφορεί, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα αρχίζει να αλλάζει και να γερνάει, και αυτό είναι τρομακτικό.

Αναρωτιέσαι: Θα είμαι ελκυστική, επιθυμητή, θηλυκή; Ποιο είναι το επόμενο κεφάλαιο της ζωής; Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ταμπού είναι επειδή δεν μιλάμε για αυτό – είναι πολύ τρομακτικό ακόμα και να μιλήσεις σε έναν γιατρό για αυτό. Θέλω να απευθυνθώ στις γυναίκες για να τις ενθαρρύνω να ενημερωθούν για αυτή την περίοδο της ζωής τους».

Μπέτι Μίντλερ σε συνέντευξη στην Οπρα (2001)

«Δεν προτείνω σε κανέναν να έχει εμμονή με την εμμηνόπαυση ή τη γήρανση. Παρ’ όλα αυτά, είναι αλήθεια ότι σε αυτή την κουλτούρα σε πετάνε έξω όταν μεγαλώνεις. Το βλέπω συνέχεια, ειδικά στη δουλειά μου. Στην ηλικία μου, παίζεις τη μητέρα κάποιου – και δεν υπάρχουν καν πολλοί τέτοιοι ρόλοι».

Σάλμα Χάγεκ στην εκπομπή «Red Table Talk»

«Εχω περάσει πολλά (διακυμάνσεις της διάθεσης και εξάψεις), ακόμα κάπως περνάω, αλλά πρέπει να παρατηρείς αυτές τις στιγμές και να παίρνεις μια βαθιά ανάσα και κατά κάποιον τρόπο να λες: “Εντάξει, θα περάσει. Πρέπει να συγκρατηθείς”.

Και οι εξάψεις δεν είναι διασκεδαστικές. Δεν υπάρχουν ημερομηνίες λήξης για τις γυναίκες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Γιατί μπορείς να είσαι εντυπωσιακή σε οποιαδήποτε ηλικία… Δεν είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε μωρά… Είναι μια παρεξήγηση που υπάρχει εδώ και αιώνες».

Οπρα Γουίνφρεϊ σε μία στήλη στο περιοδικό της (2019)

«Ανακάλυψα ότι αυτή είναι η στιγμή που μπορείς να επινοήσεις ξανά τον εαυτό σου ύστερα από χρόνια που έχεις εστιάσει στις ανάγκες όλων των άλλων».

Ατζελίνα Τζολί στους «New York Times» (2015)

Σχολιάζοντας την προφυλακτική ωοθηκεκτομή που έκανε στα 39 της είπε: «Δεν θα μπορέσω να κάνω άλλα παιδιά και περιμένω κάποιες σωματικές αλλαγές. Αλλά αισθάνομαι άνετα με ό,τι θα έρθει, όχι επειδή είμαι δυνατή, αλλά επειδή αυτό είναι μέρος της ζωής. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάμαι».

Σε συνέντευξή της αργότερα την ίδια χρονιά στην «Daily Telegraph», η Τζολί αποκάλυψε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτή τη νέα φάση της ζωής της: «Στην πραγματικότητα μου αρέσει να βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση».