Ο καφές έχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μας. Για τους περισσότερους το πρώτο φλιτζάνι καφέ είναι κίνητρο για να σηκωθούν το πρωί αλλά και πολύτιμο συστατικό για να διατηρήσουν την ενέργειά τους στα ύψη καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που επιλέγουν να ολοκληρώσουν το γεύμα τους με ένα φλιτζάνι καφέ, που θεωρείται μάλιστα ότι συμβάλλει στην καλύτερη πέψη.

Μύθος ή αλήθεια η καλύτερη πέψη με τον καφέ;

Ενώ ο καφές πρόκειται για αμφιλεγόμενο ρόφημα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο καφές υψηλής ποιότητας είναι ένα θρεπτικό πλήρες τρόφιμο που προσφέρει περισσότερα από μια βαριά δόση καφεΐνης.

Διαβάστε επίσης: Σκέτος καφές; Το μυστικό για να μην είναι πικρός

Απολαμβάνετε επίσης, πολυφαινόλες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και ακόμη και εποχιακές αλλεργίες.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς πέψης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος.

Τούτου λεχθέντος, ο καφές επηρεάζει κάθε άτομα διαφορετικά. Ορισμένα πεπτικά συστήματα μπορούν να διαχειριστούν μόνο μικρές ποσότητες καφεΐνης ή και καθόλου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την συχνότητα των διαταραχών του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι μερικοί άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν τον καφέ όπως άλλοι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του στρες, το αίσθημα των παλμών και την μειωμένη συγκέντρωση.

Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί

Ακόμα κι αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να πίνουν πολλούς καφέδες χωρίς να αισθάνονται νευρικότητα, ίσως είναι καλύτερο να σταματάτε μετά τις τρεις το μεσημέρι. Ενώ ο καφές μπορεί να αυξήσει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου, η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι μπορείτε να πίνετε καφέ μετά το γεύμα σας, ακόμα και μετά το μεσημέρι, αρκεί να επιλέγετε ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ, για να ενισχύετε την πέψη σας χωρίς να «διακινδυνεύετε» τον ύπνο σας.

Έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και αν μπορείτε να αποκοιμηθείτε αφού πίνετε ένα ρόφημα με καφεΐνη τα βράδια, η συνολική διάρκεια ύπνου, η ποιότητα και ηρεμία σας κατά το ξύπνημα μπορεί να επηρεαστούν.

Σε επιστημονική μελέτη μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ έξι ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον χρόνο ύπνου κατά μία ώρα.