Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ θέλουν να μειώσουν την ζάχαρη και τα γλυκαντικά στον καθημερινό τους καφέ, δεν μπορούν εξαιτίας της πικρής του γεύσης. Αυτό όμως, θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφής, προσθέτοντας στο φλιτζάνι σας ένα κόκκο.. αλάτι.

Βάζουμε στον καφέ… ό,τι και στο φαγητό

Κι ενώ προσθέτοντας λίγο αλάτι στο φαγητό σας μπορείτε εύκολα να απογειώσετε την γεύση του, το κόλπο λειτουργεί και με τον καφέ.

Ακόμα και αν σας φαίνεται περίεργο, αυτή η παρατήρηση ήρθε από μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature. Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν και αξιολόγησαν διάφορα διαλύματα, συμπεριλαμβανομένου πικρού με αλάτι, γλυκού με πικρού και αλατιού αναμεμειγμένο με γλυκό και πικρό.

Απροσδόκητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αλάτι ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στην μείωση της πικρής γεύσης συγκριτικά με το γλυκό διάλυμα με ζάχαρη. Το αλάτι ενίσχυσε επίσης την αντίληψη της συνολικής γλυκύτητας στο αλάτι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εκτός από το ότι εμποδίζει τις πικρές γεύσεις, ενισχύει επίσης τη γεύση του καφέ σας γενικά.

Πώς θα κάνετε τον καφέ λιγότερο πικρό

Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι ελάχιστο αλάτι, ένας ή δύο κόκκοι, είναι αρκετοί για να καταστείλουν τους υποδοχείς στη γλώσσα σας που συνήθως προειδοποιούσαν τον εγκέφαλό σας για την πικρή γεύση. Η ικανότητά μας να γευόμαστε σχετίζεται με την επιβίωσή μας ως είδος: το πικρό σηματοδοτεί ότι κάτι είναι πιθανό να είναι δηλητηριώδες, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Η «επιστήμη» πίσω από το κόλπο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αλάτι συνδέεται με τους γευστικούς υποδοχείς και εμποδίζει τις πικρές ενώσεις να συνδεθούν με τους υποδοχείς της πικρής γεύσης. Η καταστολή αυτού του σήματος σάς επιτρέπει επίσης να γεύεστε καλύτερα και να απολαύσετε τις άλλες γεύσεις που σχετίζονται με τον καφέ.

Όταν χρησιμοποιείτε αλάτι στον καφέ σας για να αποκλείσετε την πικρία, το κλειδί είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία για τον ουρανίσκο σας.

Ξεκινήστε προσθέτοντας λίγο αλάτι στο φλιτζάνι σας, ανακατεύοντάς το και μετά δοκιμάζοντας. Εάν η πικρία δεν έχει εξαφανιστεί, συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να εξασθενίσει.