«Όποιος σταματά να μαθαίνει, γερνά, είτε είναι είκοσι είτε ογδόντα χρονών. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει, παραμένει νέος. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή από το να διατηρείς το μυαλό σου νέο», είπε κάποτε ο Χένρι Φορντ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «πρόκληση» και η τόνωση του εγκεφάλου μας με νέες δραστηριότητες και εμπειρίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μην αφήσουμε το μυαλό μας να «γεράσει».

Διαβάστε επίσης: «Ψηφιακός εγκέφαλος»: Μπορούμε να τον αποκτήσουμε;

Εάν θέλουμε λοιπόν, να παραμείνει «δυνατό» καθώς μεγαλώνουμε, πρέπει να το «εξασκούμε».

Πώς να «προπονήσετε» το μυαλό ώστε να παραμείνει «υγιές» μεγαλώνοντας

Λύστε γρίφους και παίξτε παιχνίδια εγκεφάλου

Δοκιμάστε sudoku, σταυρόλεξα, παζλ και παιχνίδια μνήμης και κάντε το ιδανικό «μασάζ» του μυαλού σας. Πέρα από τα ψυχικά οφέλη των παιχνιδιών αυτών, βελτιώνουν τη μνήμη, την αντίληψη, την ανάλυση και την κατανόηση των οπτικών πληροφοριών.

Χρησιμοποιείστε το.. «κακό» σας χέρι

Εάν είστε δεξιόχειρας, τότε «προκαλέστε» τον εαυτό σας να εκτελέσει εργασίες όπως το φαγητό ή το γράψιμο χρησιμοποιώντας το αριστερό σας χέρι και αντιστρόφως. Με αυτό τον τρόπο θα «μπερδέψετε» τον εγκέφαλό σας και θα τον ενθαρρύνετε να βγει από τον «αυτόματο πιλότο» και να λειτουργήσει με έναν εντελώς νέο τρόπο.

«Εμπλουτίστε» τις συνήθειες σας

Ο εγκέφαλός μας καλείται να κάνει πολύ λιγότερα όταν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ενέργειες ξανά και ξανά. Για αυτόν το λόγο, είναι καλό να αλλάζετε τη ρουτίνα σας κάθε τόσο, δοκιμάζοντας κάτι νέο. Αν για παράδειγμα συνήθως περπατάτε, τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, γιατί να μην δοκιμάσετε έναν διαφορετικό δρόμο την επόμενη φορά;

Διαβάστε «αλλιώς»

Εάν συνήθως διαβάζετε στο μυαλό σας, δοκιμάστε να διαβάσετε δυνατά ή να ακούσετε ένα ηχητικό βιβλίο. Έτσι, θα λειτουργήσουν διαφορετικά κυκλώματα του εγκεφάλου σας.

Ξεκινήστε την άθληση

Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως εκείνες που εξασκούνται στη γιόγκα, μας δίνουν χρόνο να απομακρυνθούμε από τη «φασαρία» της καθημερινότητας και να ενεργοποιήσουμε σώμα και νου ώστε να εκτελέσουμε αργές, ακριβείς και ελεγχόμενες κινήσεις. Τέτοιου είδους δραστηριότητες, μας επιτρέπουν να εστιάζουμε περισσότερο σε ό,τι θεωρούμε δεδομένο στην καθημερινότητά μας, όπως είναι η αναπνοή, η ισορροπία και οι κινήσεις μας.

Υψηλότερης ταχύτητας δραστηριότητες, όπως ο χορός, είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας και να ενισχύσετε τη μνήμη σας ενώ βελτιώνετε τη δύναμη, την ισορροπία και την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση.

Μάθετε μια ξένη γλώσσα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εκμάθηση ξένων γλωσσών  σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλός αναγκάζεται να «δουλέψει» πιο «σκληρά» μεταβαίνοντας απ’ τη μια γλώσσα στην άλλη.

Μην απορρίπτετε μη «ταιριαστές» παρέες

Όταν περνάμε χρόνο με άλλους, «ανοίγουμε» το μυαλό μας σε νέες ιδέες. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως  ο εγκέφαλός μας ωφελείται περισσότερο όταν συνδεόμαστε με άτομα διαφορετικά από εμάς με διαφορετική για παράδειγμα καριέρα, κουλτούρα ή ενδιαφέροντα.

Βασιστείτε λιγότερο στην τεχνολογία

Όταν η τεχνολογία κάνει πράγματα για εμάς, τείνουμε να σκεφτόμαστε πολύ λιγότερο και να ξεχνάμε πιο γρήγορα. Όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε GPS, είναι λιγότερο πιθανό να θυμόμαστε πώς να φτάσουμε πάλι στην ίδια τοποθεσία που επισκεφτήκαμε.

Ασχοληθείτε με τη ζωγραφική ή το σχέδιο

Εάν θέλετε να αυξήσετε τη συγκέντρωσή σας, να μειώσετε το άγχος σας και να βελτιώσετε τη μνήμη σας, τότε γιατί να μην ξεκινήσετε τη ζωγραφική ή το σχέδιο; Εκτός του ότι αποτελούν μια δημιουργική διέξοδο, έρευνες δείχνουν πως μπορούν να ενισχύσουν τις νευρικές οδούς που είναι υπεύθυνες για την εστίαση και την προσοχή μας.

Μάθετε ένα μουσικό όργανο

Το να μάθετε να παίζετε ένα όργανο δεν είναι μόνο εξαιρετικό για να «τονώσετε» το μυαλό σας, αλλά θα σας ανοίξει και νέους «ορίζοντες».

Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο

Η παρακολούθηση των γεγονότων που «τρέχουν» είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε το μυαλό σας διαυγές. Μπορεί να σας «ελκύουν» νέα σχετικά με τον αθλητισμό, την πολιτική ή τις επιστήμες. Ό,τι και αν σας ενδιαφέρει, παραμείνετε «περίεργοι» και ταυτόχρονα ενημερωμένοι.

Θέστε στόχους

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσετε το μυαλό σας ενεργό, είναι να θέσετε στόχους και να εργαστείτε για να τους πετύχετε. Αυτό σας «ωθεί» να συνεχίζετε να μαθαίνετε, να αναπτύσσεστε και να «προχωράτε».