Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι ο πρωταγωνιστής της εξίσωσης θερμίδες που παίρνουμε/ θερμίδες που καίμε. Η αναλογία αυτή αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο η ενεργειακή μας πρόσληψη από όσα τρώμε αντιστοιχεί στην ενεργειακή μας παραγωγή με τη μορφή μεταβολικών δραστηριοτήτων και άλλων ενεργοβόρων λειτουργιών του σώματός μας.

Η προϋπόθεση της εξίσωσης του ενεργειακού ισοζυγίου είναι απλή. Καταναλώνετεε πάρα πολλές θερμίδες σε τακτική βάση; Μέρος αυτής της ενέργειας αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος. Καθώς το σωματικό λίπος συσσωρεύεται αρχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη μεταβολική υγεία. Ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, όπου ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα όργανα, οι ιστοί και τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να παράγουν ενέργεια αποτελεσματικά. Είστε ουσιαστικά ένα εργοστάσιο ενέργειας που τυχαίνει να περπατάει και να μιλάει.

Διαβάστε επίσης: «Είσαι ό,τι τρώς» (στη δουλειά)

Μπορείτε να σκεφτείτε αυτό το εργοστάσιο χωρίς ενέργεια;

Γιατί τρώμε υπερβολικά;

Το μεταβολικό ντόμινο προκύπτει από ένα μοτίβο απλής υπερκατανάλωσης τροφής. Έρευνες δείχνουν ότι η πηγή ενέργειας έχει λιγότερη σημασία από τη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται. Η περίσσεια ενέργειας από οποιαδήποτε πηγή τροφής δρα ως αργή τοξίνη στο μεταβολικό μας σύστημα.

Νέες μελέτες από τους τομείς της ψυχολογίας, του μεταβολισμού και του ύπνου προσφέρουν πρακτικές ενδείξεις για το παζλ της υπερφαγίας. Ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές και εργαστηριακές μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών αναδεικνύουν τα πιο ισχυρά εναύσματα για υπερφαγία στο σύγχρονο τρόπο ζωής και περιβάλλον μας.

1. Καταναλώνετε μια διατροφή πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα; Προσλαμβάνετε περίπου 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα κατά μέσο όρο από ό,τι αν τρώγατε τα ίδια τρόφιμα σε ολόκληρες ή ελάχιστα επεξεργασμένες μορφές.

2. Είναι ο καλός ύπνος για εσάς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας; Η ημερήσια πρόσληψη ενέργειας μεταξύ των ατόμων με κακό ύπνο είναι περίπου 300 θερμίδες υψηλότερη από ό,τι μεταξύ των ατόμων με καλό ύπνο.

3. Τρώτε συχνά έξω με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους; Αν και κοινωνικά ανταμείβεται, υπάρχει ένα μεταβολικό μειονέκτημα. Οι περισσότεροι από εμάς επηρεαζόμαστε έντονα από τα κοινωνικά πρότυπα και τη διατροφική συμπεριφορά των άλλων. Έτσι αυξάνουμε σημαντικά την πρόσληψη τροφής σε αυτά τα περιβάλλοντα.

4. Είναι το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας ένα ναρκοπέδιο από σνακ και γλυκά; Η ευκολία κάνει εκπληκτικά μεγάλη διαφορά στο πόσο και πόσο συχνά τρώμε. Παράγοντες όπως η ορατότητα του φαγητού και ο χρόνος και η προσπάθεια που απαιτείται για την απόκτηση του φαγητού, καθορίζουν τις αποφάσεις μας.

5. Η αφηρημένη κατανάλωση φαγητού είναι ένας άλλος σύγχρονος φόβος για τη μεταβολική υγεία. Τρώμε περισσότερο τη στιγμή που δεν δίνουμε προσοχή. Η απόσπαση της προσοχής μειώνει τη μνήμη μας για προηγούμενες διατροφικές δραστηριότητες, οδηγώντας μας να τρώμε ακόμη περισσότερο αργότερα.