Η σκέψη ότι κάποιος είναι υπέρβαρος είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες με κανονικό βάρος παρά στους άνδρες. Η δίαιτα είναι εξαιρετικά κοινή σε ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες κιλών και προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα γυναίκες, λανθασμένα θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους και τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρη έχει δοκιμάσει δίαιτα.

Και οι επαγγελματίες που προσφέρουν διαιτολόγια πιστεύουν ότι η επιτυχημένη δίαιτα είναι δυνατή – ότι ο καθένας αν προσπαθήσει αρκετά σκληρά μπορεί να τα καταφέρει. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απόδειξη για αυτή την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα μετά τα 40: Οι τροφές που σας σαμποτάρουν

Ακόμη και τα πιο καλά σχεδιασμένα διαιτολόγια να ακολουθήσεις, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους, αλλά η αναλογία των ανθρώπων που διατηρούν αυτή την απώλεια για πάνω από 5 έτη είναι σε μονοψήφιο ποσοστό. Λέγεται πως 1 στους 20 φτάνει το βάρος-στόχο, δίχως να είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι κλινικά παχύσαρκοι.

Επίσης, δεν υπάρχει πληροφορία που να δείχνει πόσοι από αυτούς που τα κατάφεραν ξαναγράφονται σε άλλα προγράμματα μετά. Οπως και ότι οι μισοί από αυτούς που έχασαν βάρος ξαναβάζουν τα κιλά μετά. Είναι φανερό λοιπόν πως κάτι άλλο συμβαίνει.

Να κάνεις δίαιτα ή να μην κάνεις;

Το να είσαι αντίθετος στη δίαιτα είναι διαφορετικό από το να μην κάνεις δίαιτα διότι οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν το να μην κάνεις δίαιτα με τη βουλιμία ή την υπερφαγία μέχρι την επόμενη δίαιτα.

Αυτό για παράδειγμα σημαίνει ότι επειδή κάποιοι είναι πειθαρχημένοι, καταφέρνουν με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος και εφαρμόζοντας ακατάλληλες δίαιτες και συμπεριφορές να φτάσουν τον στόχο τους, απλά για να δουν έναν συγκεκριμένο αριθμό στη ζυγαριά, και μετά επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες και στον κύκλο της υπερφαγίας, διότι δεν εκπαιδεύθηκαν σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής που ταυτόχρονα ταιριάζει και με τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να είναι εφικτός, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουν τα κιλά σύντομα και συνήθως να καταλήγουν το βάρος τους να είναι πιο πάνω από αυτό που είχαν προτού ξεκινήσουν δίαιτα.

Είναι σημαντικό λοιπόν οι επιστημονικοί φορείς και οι ειδικοί που προωθούν τη σωστή υγεία να:

– Εκπαιδεύουν τους ανθρώπους για τους κινδύνους μιας δίαιτας.

– Διδάσκουν τη βιολογική-βιοχημική βάση μηχανισμών της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος για να υπάρξει κατανόηση του γιατί μπορεί να νιώθει ή να συμβαίνει το οτιδήποτε στον οργανισμό του καθενός μας.

– Επισημαίνουν την ανάγκη βελτίωσης της αυτοπεποίθησης και της εικόνας που έχουμε για το σώμα μας. Να σταματήσουμε να θαυμάζουμε την άποψη ότι το να είσαι αδύνατος σημαίνει και αποδοχή.

– Ωθούν τους ανθρώπους να ασκούνται αντί να κάνουν μόνο δίαιτα.

– Τους μάθουν να αγαπούν το σώμα τους όλον τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Φροντίζοντας τον εαυτό τους όλο το έτος!

Δεν υπάρχει μαγική δίαιτα, αλλά μία διατροφή που θα προσαρμόζεται σε αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας εκείνη τη χρονική περίοδο, βάσει της δικής του καθημερινότητας, συνηθειών, ικανοτήτων