Έχετε νιώσει ποτέ σύγχυση σχετικά με το ποια ρουτίνα skin-care πρέπει να ακουλουθήσετε; Οι επιλογές με τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας είναι αμέτρητες. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.

Ωστόσο το «skinimalism», είναι ένας νέος όρος που άρχισε να εμφανίζεται σε hashtags στο TikTok. Πρόκειται για μια μινιμαλιστική προσέγγιση στην περιποίηση της επιδερμίδας που προτείνει την επιστροφή στα βασικά: καθαρισμό, ενυδάτωση και αντηλιακό.

Αλλά κάνει πραγματικά αυτά που υπόσχεται ή είναι ακόμη ένα παροδικό trend;

Διαβάστε επίσης: «Skin cycling»: Το νέο trend που συστήνουν οι δερματολόγοι

Η νέα τάση είναι μια πνοή δροσιάς για όσους ένιωθαν ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα όλο και πιο περίπλοκα, χρονοβόρα και συχνά ακριβά προγράμματα πολλών βημάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Skinimalist: Η skin-care ρουτίνα με 3 βήματα

Καθαρισμός

Για τα άτομα με υγιές δέρμα, το απλό νερό μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσει το πρόσωπό σας καθαρό. Η δερματολόγος Fayne Frey, MD, διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των 500 γυναικών που εξέτασε μεταξύ 35 και 65 ετών δεν χρησιμοποιούν καθαριστικό για το πρόσωπό τους. Πλένονται μόνο με νερό και το πρόσωπό τους είναι απόλυτα υγιές.

Ενυδάτωση

Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που δείχνουν ότι, όταν το δέρμα έχει επαρκή ενυδάτωση λειτουργεί καλύτερα. Το δέρμα είναι ένα είδος φραγμού προς τον έξω κόσμο, προστατεύοντάς μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους μικροοργανισμούς – ουσιαστικά επιτελώντας έναν σημαντικό ανοσολογικό ρόλο.

Όταν το δέρμα είναι ξηρό είναι πολύ σημαντικό να το ενυδατώνετε. Αλλά δεν είναι ένα υποχρεωτικό βήμα αν αισθάνεστε ότι το δέρμα σας είναι φυσικά ενυδατωμένο μια μέρα. «Η ανάγκη για ενυδάτωση μπορεί να είναι εποχιακή ή μόνο σε ορισμένα σημεία του σώματος», εξηγεί η δερματολόγος.

Αντηλιακό

Το αντιγηραντικό αποτέλεσμα του αντηλιακού έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες. Εκτός από την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, το αντηλιακό έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην εμφάνιση του δέρματος με την πάροδο των ετών.

Η συντριπτική πλειονότητα της μελάγχρωσης, της ρυτίδωσης, του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων οφείλεται στις βλαβερές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου.