Είτε πρόκειται για το Facebook ή το Instagram, το ατελείωτο scrolling μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε περισσότερο νευρικοί, παρά χαλαροί ή ενημερωμένοι. Γιατί χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τις selfies και τα χαριτωμένα βίντεο με σκύλους;

Η κλινική σύμβουλος Leah Rockwell, LPC, LCPC, εξηγεί ότι αυτές οι πλατφόρμες ενεργοποιούν το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με άλλες εθιστικές συμπεριφορές. Παίρνετε «μικρές δόσεις ντοπαμίνης» όταν αισθάνεστε ότι επικυρώνεστε μέσω των likes, των προβολών, των follow και των σχολίων.

Δεν είναι κρυφό, αλλά η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καλά για την ψυχική σας υγεία, ούτε για τον ύπνο σας.

Διαβάστε επίσης: Ghosting: Τι είναι και πόσο συχνά συμβαίνει στις σχέσεις;

Το να απομακρυνθείτε μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε και να σκεφτείτε πώς οι εφαρμογές που παίρνετε στο κρεβάτι, στο μπάνιο και κυριολεκτικά παντού επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Tα οφέλη της αποτοξίνωσης από τα social media

Διάθεση = ανεβασμένη. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το «ξεκαθάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν κάνουν ένα διάλειμμα.

Λιγότερο άγχος. Τα πιο ξεκάθαρα οφέλη μιας αποτοξίνωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μείωση του άγχους.

Σαφέστερη εστίαση. Απομακρυνση από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύσωης = οργάνωση της πνευματικής σας ακαταστασίας.

Ενισχυμένη δημιουργικότητα. Απελευθερώνει το χρόνο σας, αφήνοντάς σας περισσότερες ευκαιρίες να δοκιμάσετε νέα χόμπι.

Ισχυρότερες κοινωνικές συνδέσεις. Η αποσύνδεση από τα μέσα σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε σύνδεση στην πραγματική ζωή.  Οι έρευνες το επιβεβαιώνουν αυτό.

Καλύτερος ύπνος. Η επιστήμη λέει ότι η ποιότητα του ύπνου μειώνεται όταν αυξάνεται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ισχύει και το αντίστροφο.

Μειωμένη καταπόνηση των ματιών. Ο χρόνος που ξοδεύετε στα social media = χρόνος που ξοδεύετε κοιτάζοντας μια οθόνη. Ένα διάλειμμα θα ωφελήσει τα μάτια σας και θα μειώσει τυχόν πονοκεφάλους που σχετίζονται με την καταπόνηση.

Καλύτερη στάση του σώματος. Ίσως να παρατηρήσετε βελτίωση στη στάση του σώματος και στον πόνο στον αυχένα, αν η μείωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης = λιγότερος χρόνος στο τηλέφωνό σας.