Είτε απολαμβάνετε να σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο είτε προτιμάτε το περπάτημα, πιθανότατα να έχετε ακούσει πόσο σημαντικές είναι οι μέρες ανάπαυσης, οι μέρες ανάμεσα στις προπονήσεις που κάνουμε ένα διάλειμμα από την γυμναστική, γνωστές και ως «rest days«. Ταυτόχρονα, πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι η ενεργητική αποκατάσταση είναι το κλειδί. Εάν όμως, το καθημερινό περπάτημα είναι η δική σας προπόνηση θα πρέπει να κάνετε διάλειμμα από αυτό;

Ενώ το περπάτημα είναι προφανώς πιο αργό και λιγότερο έντονο από το τρέξιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις δικές του προκλήσεις ούτε ότι δεν ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα «12-3-30»: Το νέο trend για πιο εύκολη και αποδοτική γυμναστική

Σύμφωνα με τους fitness experts, ο τρόπος με τον οποίο περπατάτε καθορίζει εάν χρειάζεται να ξεκουράζεστε ενδιάμεσα ή όχι.

Παρόλο που το περπάτημα δεν είναι μια έντονη δραστηριότητα, μέρα με την ημέρα, προπόνηση με την προπόνηση συσσωρεύεται ψυχικό και σωματικό στρες, γεγονός που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όταν σχεδιάζετε το πλάνο με τις προπονήσεις σας.

Πότε πρέπει να κάνουμε διάλειμμα από το περπάτημα;

Σε γενικές γραμμές, το περπάτημα θεωρείται συχνά μια μορφή ενεργητικής αποκατάστασης.

Ωστόσο, εάν περπατάτε με ταχύτητα ή περπατάτε σε ανηφόρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (όπως προτάσσει το νέο fitness trend 12-3-30), αυτό το είδος δραστηριότητας μπορεί να ταξινομηθεί ως μια δυνατή cardio προπόνηση.

Το περπάτημα για να λάβουμε απλώς μια ημερήσια δόση κίνησης σε σύγκριση με το περπάτημα για να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους ταχύτητας/απόστασης θα προσφέρει διαφορετικές αποκρίσεις στο σώμα μας.

Το τελευταίο θα είναι πιο έντονο, θα προκαλεί μεγαλύτερο στρες στο σώμα και για αυτό θα πρέπει να ξεκουράζεστε.

Τα rest days της ψυχικής υγείας

Όταν αποφασίζετε αν θα πάρετε ή όχι ένα rest day, οι ειδικοί μας προτρέπουν να λάβουμε υπόψιν και την ψυχική μας υγεία, εκτός από την σωματική.

Εάν διαπιστώσετε ότι η διάθεσή σας είναι «πεσμένη» και αισθάνεστε ψυχικά εξαντλημένοι, προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να σεβαστείτε την ανάγκη σας για διάλειμμα και ξεκούραση.