Το journaling, η καταγραφή δηλαδή των προσωπικών μας σκέψεων, συναισθημάτων, ιδεών και αναμνήσεων δεν έγινε τυχαία δημοφιλές αφού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ευεξίας μας. Ας μάθουμε πώς ένα στυλό και ένα χαρτί έχουν θετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη συνολική υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Ευεξία: Τα 10 κορυφαία trends υγείας σήμερα

Τα πολλαπλά οφέλη του journaling σύμφωνα με μελέτες

Μειώνει το στρες

Το «journaling» μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος. Με το να γράφουμε σε ένα χαρτί όσα σκεφτόμαστε και όσα νιώθουμε, μειώνεται η απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης και κατ’ επέκταση μειώνεται ο αντίκτυπος των φυσικών στρεσογόνων παραγόντων στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτη, όταν καταγράφουμε αγχωτικές εμπειρίες, ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνεται η λειτουργία του ήπατος. Παράλληλα, παραμένουμε προστατευμένοι έναντι αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Η εκφραστική γραφή λοιπόν συνδέεται με βελτιωμένη αντιμετώπιση αγχωτικών ακόμη και τραυματικών γεγονότων.

Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ του journaling και της βελτιωμένης ανοσολογικής απόκρισης.

Το journaling είναι μια αποτελεσματική, χαλαρωτική άσκηση που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Η καταγραφή των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων μας έχει αποδειχθεί επίσης ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και βοηθά ορισμένα σωματικά τραύματα να επουλωθούν γρηγορότερα.

Διατηρεί την οξύτητα της μνήμης

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, τα άτομα που επιδίδονται στο journaling έχουν καλύτερη κατανόηση αλλά και μνήμη των γεγονότων που βιώνουν καθώς επίσης και βελτιωμένη γνωστική επεξεργασία αυτών.

Επιπλέον, το journaling «ξεκλειδώνει» το δημιουργικό τμήμα του εγκεφάλου, χαρίζοντάς μας πρόσβαση στην πλήρη εγκεφαλική μας δύναμη.

Τονώνει τη διάθεση

Γράφοντας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε βαθύτερα τα συναισθήματά μας. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να κατανοούμε καλύτερα το πώς αισθανόμαστε και γιατί, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση συνολικής ευεξίας και ευτυχίας.

Βοηθά στην επούλωση των εσωτερικών πληγών μας

Ποικίλες μελέτες έχουν δείξει πως το journaling βοηθά στην «αποσυμπίεση» των έντονων αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από τραυματικές εμπειρίες ζωής. Με το journaling πέραν του ότι όπως είπαμε συνειδητοποιούμε τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, κατορθώνουμε και να τα αποδεχτούμε ώστε τελικά να τα θεραπεύσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

Υποστηρίζει τη φυσική θεραπεία

Η δημιουργική γραφή υποστηρίζει θετικά τη σωματική υγεία και στην περίπτωση που ήδη νοσούμε. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που εκφράζονταν μέσω της γραφής για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους, κατόρθωσαν να προσαρμοστούν ψυχολογικά καλύτερα στη διάγνωση και τη θεραπεία. Επιπλέον, καταγράφοντας τα σωματικά τους συμπτώματα, είχαν μια πιο σαφή εικόνα για την εξέλιξη της ασθένειάς τους, την οποία μπορούσαν να μοιραστούν πιο εύκολα με το γιατρό τους.

*Εν κατακλείδι

Αξίζει ύστερα από όλα αυτά τα οφέλη να στραφείτε κι εσείς στο journaling αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Μην ξεχνάτε να αφήνετε στην άκρη τις οθόνες όταν γράφετε και πως η γραφή ενισχύει την υγεία και την ευημερία του εγκεφάλου και του σώματος με έναν τρόπο που η ψηφιακή επικοινωνία δεν μπορεί.