H vegan διατροφή έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής και για… καλούς λόγους. Όταν γίνεται σωστά, μια τέτοια διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, την απώλεια βάρους και την ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας.

Γιατί να την επιλέξουμε

Οι άνθρωποι επιλέγουν γενικά να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους.

Ζήτημα ηθικής

Πολλοί είναι εκείνοι που ενστερνίζονται την vegan διατροφή καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στην ζωή και στην ελευθερία. Βλέπουν όλα τα ζώα ως συνειδητά όντα που, όπως και οι άνθρωποι, επιθυμούν να αποφύγουν τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Διαβάστε επίσης: Μυϊκή μάζα: Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να την αυξήσετε

Εξαιτίας αυτού, αντιτίθενται στην θανάτωση των ζώων για να το καταναλώσουν ή για να φορέσουν την γούνα ή το δέρμα του. Μάλιστα αντιτίθενται και στην σκληρότητα των σύγχρονων πρακτικών, ακριβώς επειδή υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τόσο για την διατροφή όσο και για την ένδυση.

Καλύτερη υγεία

Η διατροφή «πλούσια» σε κρέας, ειδικά κόκκινο, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 ακόμα και καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ή πρόωρου θανάτου εξαιτίας αυτών. Για αυτό κάποιοι στρέφονται στην vegan διατροφή.

Η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Σειρά μελετών επισημαίνει ότι οι vegan επωφελούνται από χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και έως και 78% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους μη vegan.

Μέρος του πλεονεκτήματος θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία μπορεί να αμβλύνει την απόκριση του σακχάρου στο αίμα.

Η μείωση της πρόσληψης ζωικών τροφών και η αντικατάστασή τους με φυτικές μπορεί επίσης να βελτιώσει την διαδικασία της πέψης και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αρκετές μελέτες συνδέουν την vegan διατροφή με χαμηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας, καθώς φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απώλεια περιττών κιλών.

Επειδή όμως, οι vegan δίαιτες τείνουν να είναι χαμηλές σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και σελήνιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο προγραμματισμός για να παρακολουθείτε την πρόσληψη των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας για αυτό και πρέπει να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε καθημερινά.

Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να το καταφέρουμε είναι αποφεύγοντας ζωικά προϊόντα, προκειμένου να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η κτηνοτροφία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGEs), που εντείνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Τα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες, φαίνεται να εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου ανά γραμμάριο πρωτεΐνης που παρέχουν. Επομένως, οι δίαιτες που μειώνουν ή εξαλείφουν εντελώς τα γαλακτοκομικά παράγουν επίσης σημαντικά λιγότερα αέρια GHGE.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα μια vegan δίαιτα έχει ακόμη μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, παράγοντας περίπου 53% λιγότερα GHGE από μια ίδια σε θερμίδες δίαιτα που περιέχει κρέας.

Ένα μεγάλο ποσοστό της φυτικής πρωτεΐνης που παράγεται αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων και όχι των ανθρώπων. Η ζωική πρωτεΐνη, από την άλλη, απαιτεί κατά μέσο όρο 2-3 φορές περισσότερο νερό, ανάλογα με παράγοντες όπως η εποχή και οι ετήσιες διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων.

Εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν δεν αλλάξει τίποτα, το διατροφικό μας σύστημα πιθανότατα θα ξεπεράσει τους πόρους του πλανήτη μας μέχρι το έτος 2050. Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή μπορεί να «φρενάρει» αυτήν την έκβαση.