Είναι γνωστό πως για μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υγιεινά ροφήματα. Πρέπει όμως να τα συνδυάζουμε και κατάλληλα αλλιώς μπορεί να προκύψουν ζητήματα όπως πεπτικά προβλήματα (φούσκωμα, αέρια και δυσπεψία).

Για παράδειγμα, ο συνδυασμός τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να προκαλέσει δυσφορία. Επιπλέον, λειτουργεί ενάντια στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους αφού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων και να συμβάλει στην αύξησή του.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς ανθυγιεινοί συνδυασμοί τροφίμων και ποτών και ποιες οι εναλλακτικές λύσεις;

Διαβάστε επίσης: Λίπη: Τελικά μας παχαίνουν;

5 διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα να αποφεύγετε

#1 Γλυκά και αλκοόλ

Τα γλυκά σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Κι αυτό διότι όταν καταναλώνονται μαζί, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας. Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό.

Επομένως, είναι καλύτερο να καταναλώνετε γλυκά και αλκοόλ με μέτρο και χωριστά.

#2 Τυρί και φασόλια

Το τυρί είναι πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ τα φασόλια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού και φασολιών μαζί μπορεί να οδηγήσει σε ένα μη ισορροπημένο γεύμα που είναι δύσκολο να χωνευτεί. Έτσι, είναι πιθανό να προκύψει φούσκωμα ή αέρια.

Ωστόσο, όταν καταναλώνονται με μέτρο και χωριστά, το τυρί και τα φασόλια αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε τη διατροφή σας ανάλογα με το εάν αισθάνεστε δυσφορία μετά την κατανάλωση μη ενδεδειγμένων συνδυασμών όπως αυτός.

#3 Νερό με φαγητό

Η υπερβολική κατανάλωση νερού με τα γεύματα μπορεί να αραιώσει το οξύ του στομάχου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή διάσπαση των τροφίμων. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να προκαλέσει δυσφορία, φούσκωμα και δυσπεψία.

Η κατανάλωση μερικών γουλιών νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η εστίαση στη διατήρηση της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη διατήρηση της βέλτιστης πέψης και της συνολικής υγείας.

#4 Φρούτα μετά τα γεύματα

Η κατανάλωση φρούτων μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Εάν καταναλωθούν μετά από ένα γεύμα, παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερες περιόδους και ζυμώνονται, καθυστερώντας τη διαδικασία πέψης και οδηγώντας σε δυσπεψία, φούσκωμα και δυσφορία.

#5 Χυμός και δημητριακά

Ένα ποτήρι χυμός και ένα μπολ με δημητριακά μπορεί να φαίνονται σαν μια βολική επιλογή πρωινού, αλλά δεν είναι καλός συνδυασμός.

Πρώτον, τα δημητριακά έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και κατά συνέπεια μπορεί να προκληθεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν συνδυάζονται με χυμό, ο οποίος είναι επίσης πλούσιος σε ζάχαρη, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη του γεύματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή κατάρρευση αργότερα μέσα στην ημέρα και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Επιπλέον, το οξύ στο χυμό μπορεί να πήξει το γάλα στα δημητριακά, καθιστώντας το λιγότερο εύγευστο και ενδεχομένως προκαλώντας πεπτική δυσφορία.

Μια καλύτερη επιλογή πρωινού θα ήταν να συνδυάσετε τα δημητριακά με μια πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, όπως το γιαούρτι με τους ξηρούς καρπούς, για να ισορροπήσετε το γεύμα και να παρέχετε στον οργανισμό σας σταθερή ενέργεια όλη μέρα.