Είναι όλα τα λίπη «κακά» και πρέπει να τα τρώμε με ενοχές; Μήπως θα πρέπει να τα κόψουμε τελείως από τη διατροφή μας εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας ή να χάσουμε βάρος; Ή μήπως τελικά βρισκόμαστε σε πλάνη και… σαμποτάρουμε όχι μόνο τη δίαιτα αλλά και την καλή μας υγεία;

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσω;

Τα λίπη που πρέπει να βάζουμε στο πιάτο μας

Μονοακόρεστα λιπαρά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το «καλό» λίπος γιατί ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά αντιθέτως μπορούν να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή ελαφρώς αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης.

Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο. Επίσης, μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα σπορέλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κλπ.), στο αβοκάντο, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αμύγδαλα, στα αράπικα φιστίκια και στα καρύδια.

Πολυακόρεστα λιπαρά

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν επίσης καλής ποιότητας λιπαρά. Στα πολυακόρεστα ανήκουν τα ω-3 και ω-6
λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.

Περιέχονται σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια και αμύγδαλα), στο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα, αντράκλα), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί). Τα ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και σε φυτικά σπορέλαια (όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο).

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία. Τα ω-3 συμβάλλουν κυρίως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να δρουν προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, συντελούν επιπλέον στη μείωση της ολικής και «κακής» χοληστερίνης.

Και τα «κακά» λίπη

Κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά θεωρούνται «κακά» λιπαρά αφού σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης.

Oι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, το αβγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα.

Τέλος, αποφεύγετε τελείως τα trans λιπαρά.

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κλπ.

Τα trans είναι τα πλέον επιβλαβή λιπαρά, αφού οδηγούν όχι μόνο σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και σε μείωση της «καλής». Ενοχοποιούνται για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης.

Σε σχέση με τη δίαιτα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το 30% των ημερήσιων θερμίδων σας είναι καλό να προέρχεται από λίπη με τα ακόρεστα λιπαρά να αποτελούν την πλειοψηφία αυτής της ποσότητας και μόλις το 5% έως 6% των συνολικών θερμίδων σας θα πρέπει να είναι κορεσμένα. Η κατανάλωση των trans λιπαρών θα πρέπει να είναι κανονικά… μηδενική.

Τα ακόρεστα λιπαρά μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την επιθυμία μας για ένα σνακ με πολλές θερμίδες.

Συνολικά, το μέτρο και η ισορροπία είναι αυτά που πρέπει να έχουμε κατά νου για μια σωστή διατροφή και τη σημαντική μείωση των «κακών» λιπών εάν στοχεύουμε στο να χάσουμε βάρος.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τύπων και ποσοτήτων λίπους μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια κιλών μα πάνω απ’ όλα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών και να βελτιώσει τη συνολική μας υγεία.