Για πολλούς, η απώλεια βάρους περιλαμβάνει πολλές βιώσιμες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και συχνά υπάρχουν παρακάμψεις στην πορεία.

Μπορεί επίσης να είναι ευκολότερη για ορισμένους ανθρώπους από ό,τι για άλλους. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που χάνουν βάρος.

Οι ειδικοί κατανοούν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες χάνουν βάρος, επειδή οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητούν βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Bάρος: Πώς να χάσετε κιλά γρήγορα αλλά με ασφάλεια

Eργάζονται για την απώλεια βάρους συχνότερα από ό,τι οι άνδρες. Το 70–80% των ανθρώπων που χάνουν βάρος είναι γυναίκες. 

Γυναίκες vs. άνδρες – απώλεια βάρους και εγκέφαλος

Μια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά το βάρος ξεκινά από τον εγκέφαλο, όπως διαπίστωσε μια πρόσφατη, μικρή μελέτη. Εξετάστηκαν άνδρες και γυναίκες που ήταν υπέρβαροι ή είχαν παχυσαρκία και διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός τους έχει διαφορετικές οδούς από τους συνομηλίκους τους που ζυγίζουν λιγότερο.

Οι ερευνητές είδαν ότι αυτές οι διαφορές επηρέασαν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα εγκεφαλικά μοτίβα αποτελούν μέρος του παζλ και δείχνουν ότι οι σχέσεις με το στρες, το περιβάλλον, τη διάθεση και τις εμπειρίες της πρώιμης ζωής επηρεάζουν την παχυσαρκία και ότι ακόμη και το έντερο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία, τα παιδικά τους τραύματα, τον εθισμό στο φαγητό και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και υποβλήθηκαν σε τρεις μαγνητικές τομογραφίες που εξέτασαν τον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά στον εγκέφαλο μεταξύ των δύο φύλων. Τα μονοπάτια σηματοδότησης είναι διαφορετικά, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα πράγματα όπως η επιθυμία για φαγητό.

Βρήκαν όντως διακριτές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες έτειναν να έχουν περισσότερα συναισθηματικά εναύσματα και πράγματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη, τα τραύματα της πρώιμης παιδικής ηλικίας που παίζουν μεγάλο ρόλο, ενώ για τους άνδρες φαίνεται να έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση της πείνας και της πληρότητας στο έντερο.

Σε αυτή τη μελέτη, αυτό που έδειξαν για τις γυναίκες, τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους – δηλαδή τα πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε άγχος ή αναστάτωση και θέλουμε να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα – (είναι) πολύ πιο αυξημένα όσον αφορά το φαγητό απ‘ ό,τι είναι για τους άνδρες.

Τα στοιχεία ενισχύουν αυτό που οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό: Η απώλεια βάρους είναι στην πραγματικότητα ευκολότερη για τους άνδρες.

Γιατί είναι πιο εύκολο για του άνδρες και πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος;

Οι διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες χάνουν βάρος αρχίζουν όταν τα παιδιά εξελίσσονται σε εφήβους. Οι άνδρες έχουν τεστοστερόνη που τους βοηθά να χτίσουν την άλιπη σωματική τους μάζα. Στην εφηβεία, οι γυναίκες έχουν οιστρογόνα που χτίζουν λίπος γύρω από τους γοφούς ως προστασία για τα μωρά.

Η περισσότερη άλιπη μυϊκή μάζα βοηθά τους άνδρες να καίνε περισσότερες θερμίδες και είναι ένας λόγος που μπορούν να τρώνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες μέσα στην ημέρα με λιγότερες επιπτώσεις.

Η μυϊκή μάζα τους δίνει υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και εξαιτίας αυτού, έχουν περισσότερες θερμίδες για να παίξουν όταν χάνουν βάρος. Οι γυναίκες, από ορμονική άποψη, από εξελικτική άποψη, χρειάζονται περισσότερες αποθήκες λίπους. Αλλά ξεκινώντας μόλις από τα 30, η άλιπη μυϊκή μάζα αρχίζει να εξαντλείται τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Επειδή οι γυναίκες έχουν μικρότερα αποθέματα άλιπης μυϊκής μάζας, η απώλεια έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αν και οι αλλαγές στη διατροφή είναι πιο αποτελεσματικές από την άσκηση για την απώλεια βάρους στις γυναίκες, η άσκηση μπορεί να τις βοηθήσει να διατηρήσουν την απώλεια βάρους και να χτίσουν άπαχο μυϊκό ιστό, ο οποίος ενισχύει τη συνολική υγεία.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του ύπνου και στη μείωση της κατάθλιψης. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη. Μην συγκρίνετε τον εαυτό τους με άλλους, επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός. Πρόκειται για μια δια βίου διαδικασία, ανεξάρτητα από το φύλο.