Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δείκτη μάζας σώματος που χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Μήπως η διαφορά βρίσκεται στις συνήθειες;

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως όλους τους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Ωστόσο η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο, μαζί με τη γενετική, το περιβάλλον, ακόμη και την ισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

Και ενώ οι άνθρωποι έχουμε όλα τα σχήματα και μεγέθη, η παχυσαρκία θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: 4 μύθοι σχετικά με τη διατροφή των γυναικών

Ενσωματώστε ορισμένες από αυτές τις συνήθειες στον τρόπο ζωής σας, αφήνοντας παράλληλα κάποιες λιγότερο υγιεινές πρακτικές σε ξένο έδαφος…

Ιαπωνία

Μια απροσδόκητη συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε από την Ιαπωνία; Η έμφαση που δίνεται στην εμφάνιση του φαγητού. Οι μικρές μερίδες και τα πολύχρωμα, εποχιακά λαχανικά συνθέτουν ένα οπτικά ελκυστικό – και υγιεινό – πιάτο. Οι μικρές μερίδες βοηθούν να κρατηθούν οι θερμίδες υπό έλεγχο.

Κίνα

Η χρήση chopsticks μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε πιο αργά, πράγμα που συνήθως σημαίνει ότι θα τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε πιο γρήγορα είναι πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία και μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Γαλλία

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι Γάλλοι συνδέουν το φαγητό με την ευχαρίστηση (σε αντίθεση με την υγεία), η χώρα έχει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων από τις Η.Π.Α. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για το πόσο υγιεινό είναι το φαγητό τους και παίρνουν λιγότερη ευχαρίστηση από το φαγητό.

Ινδία

Η ινδική κουζίνα διαθέτει πλήθος μπαχαρικών, τα οποία προσθέτουν γεύση, χρώμα και εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το κόκκινο πιπέρι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρωματικά όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μεξικό

Η παραδοσιακή μεξικανική κουλτούρα περιλαμβάνει το almuerzo, μια μεσημεριανή γιορτή που είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος αργά το βράδυ μπορεί να είναι ο ένοχος για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ιταλία

Πιείτε ένα ποτήρι κρασί, αλλά μην το παρακάνετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού – ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να παρατείνει τη ζωή σας.

Ελλάδα

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία δεν είναι καινούργια είδηση. Η παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, καθώς και ποσότητες κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και ελαιολάδου.