Χρειάζεστε έναν καλό λόγο για να καταναλώνετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερο επεξεργασμένο κρέας; Νέα επιστημονική μελέτη σας το δίνει, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις διατροφικές σας επιλογές για να μην αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, εξέτασε δεδομένα σχεδόν τριών δεκαετιών για το πώς 11 διαφορετικοί διατροφικοί παράγοντες σε 184 χώρες επηρέασαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το 2018, το τελευταίο έτος συλλογής των δεδομένων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως οφείλονταν σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Τρεις παράγοντες είχαν δυσανάλογο αντίκτυπο στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: η μη κατανάλωση αρκετών δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα υδατανθράκων αποτελεί τον κύριο παράγοντα αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας δρ Dariush Mozaffarian, καθηγητής Διατροφής.

Τι προκαλεί τον διαβήτη τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει αρκετή ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μετατροπή των σακχάρων στα τρόφιμα που τρώμε σε ενέργεια, προκαλώντας τη συσσώρευση ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 είναι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής δραστηριότητας ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται και για τους άνω των 45 ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή.

Τα ποσοστά αυξάνονται παγκοσμίως

Η νέα μελέτη παρακολούθησε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 από το 1990 έως το 2018 και διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις αυξήθηκαν σε κάθε μία από τις 184 χώρες που εξετάστηκαν.

Ορισμένες περιοχές όπου οι δίαιτες τείνουν να είναι πλούσιες σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και πατάτες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που σχετίζονται με διαιτητικούς παράγοντες.

Άλλες περιοχές όπου οι δίαιτες τείνουν να έχουν υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων και επεξεργασμένου κρέατος και λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με διαιτητικούς παράγοντες.

Αντίθετα, περιοχές όπου οι δίαιτες τείνουν να μην περιλαμβάνουν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά ή επεξεργασμένα κρέατα, όπως η Νότια Ασία, είχαν λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που σχετίζονται με διατροφικούς παράγοντες, διαπιστώθηκε στην ανάλυση.

Γιατί παίζει ρόλο η διατροφή;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η τυπική δυτική διατροφή, που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, τηγανητά, γλυκά, ζαχαρούχα ροφήματα και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πρώτον, η έλλειψη φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων υγιεινών ενώσεων σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα, να συμβάλει στην παχυσαρκία και να δυσκολέψει τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών από αυτά τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα μπορεί να παραγκωνίσει άλλες πιο υγιεινές επιλογές που μπορούν να διευκολύνουν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Μερικές καλές επιλογές για να μειώσετε τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Αντικατάσταση ζαχαρούχων δημητριακών και τροφών στο πρωινό με προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό.
  • Η επιλογή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης όπως φασόλια, σόγια και ξηρούς καρπούς αντί για κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.
  • Γεμίστε το πιάτο σας με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.