Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη βέλτιστη υγεία και ανάπτυξη σε όλη τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμίνης D, ασβεστίου, καλίου και φωσφόρου, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nutrients. Γνωρίζατε όμως, ότι ορισμένες γαλακτοκομικές τροφές είναι επίσης καλές για το έντερο και την υγεία του;

Αυτά τα τρόφιμα προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι ωφέλιμα για το έντερο, σύμφωνα με έρευνα στο Gut Microbes.

Το έντερο ως δείκτης της υγείας μας

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην βαθιά επίδραση που έχει το έντερο στη συνολική υγεία του οργανισμού. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, η υγεία του εντέρου έχει συσχετιστεί με την ψυχική υγεία με την σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. «Η υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα είναι περίπλοκα συνδεδεμένη με την υγεία ολόκληρου του σώματος», λέει η δρ Σουζάνα Σόχι, γαστρεντερολόγος.

«Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου δεν έχει συσχετιστεί μόνο με την ευεξία του πεπτικού συστήματος, αλλά και με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, άνοιας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ακόμη και καρκίνου».

Έτσι, εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, η κατανάλωση τροφών που είναι καλές για το έντερο σας είναι μια συνετή επιλογή.

Ποια γαλακτοκομικά το ευνοούν;

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές, περιλαμβάνουν:

#1 Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και έχει εξαιρετικές προβιοτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τον πολλαπλασιασμό των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κεφίρ παράγεται από διάφορα είδη γάλακτος, συμπεριλαμβανομένου του αγελαδινού και του κατσικίσιου, μέσω μιας διαδικασίας μικροβιακής ζύμωσης. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κεφίρ τα διάφορα βακτηρίδια και στελέχη ζύμης που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, να ενισχύσει την πέψη και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα, λέει χαρακτηριστικά η δρ Σάρα Ρόμπινς, γαστρεντερολόγος με έδρα τον Καναδά.

#2 Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα ζυμωμένο γάλα που είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικές καλλιέργειες. Τα ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο BMC Microbiology.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microorganisms διαπίστωσε ότι ορισμένα γιαούρτια που περιέχουν στελέχη προβιοτικών βακτηρίων Lactobacillus μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Τα προβιοτικά βακτήρια Lactobacillus έχουν επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον εντερικό αμυντικό φραγμό προκαλώντας έκκριση βλέννας στο έντερο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology.