Τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το τμήμα γαλακτοκομικών προϊόντων διαθέτει πλέον πολύ περισσότερα από το συνηθισμένο γάλα. Σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε και οι περισσότερες από αυτές είναι φυτικής προέλευσης.

Περίπου το 68% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (30 έως 50 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ).

Σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 1,3% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στις ΗΠΑ – που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής και ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου για το περιβάλλον – οφείλεται στη γαλακτοβιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: Ροφήματα: Πόσο υγιεινά είναι αυτά που πίνουμε;

Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, έχει αποδειχθεί ότι το φυτικό γάλα προσφέρει επίσης τόνους άμεσων πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αλλά με τόσες πολλές επιλογές για να διαλέξετε – βρώμη, σόγια, αμύγδαλο, ρύζι – ποια είναι η καλύτερη, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία του εντέρου και την πέψη;

Ο καλύτερος τύπος φυτικού γάλακτος για την υγεία του εντέρου

Το γάλα σόγιας είναι ένα φυτικό γάλα που προσφέρει εξίσου πολλές πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα με το αγελαδινό γάλα. Που, όμως, θα λέγαμε ότι υπερτερεί;

Η σόγια περιέχει έναν σημαντικό αντιφλεγμονώδη παράγοντα που συχνά συνδέεται με τη μακροζωία.

Οι ισοφλαβόνες, είναι φυτικές ενώσεις που συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση της υγείας των οστών.

Το γάλα σόγιας είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά και για τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς σας. Και δεν είναι μόνο αυτό – μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει και στην αποκατάσταση από την άσκηση.

Σε συνδυασμό με άσκηση αντίστασης, το γάλα σόγιας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα συγκριτικά με το κοινό γάλα. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία του εντέρου προλαμβάνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας και από άλλες ασθένειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα σόγιας προκαλεί αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που είναι ευεργετικές, όπως η αύξηση των επιπέδων των Bifidobacteria. Αυτός είναι ένας τύπος καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και τη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων.

Πόσο γάλα σόγιας πρέπει να πίνετε την ημέρα;

Στη μελέτη για τη μυϊκή μάζα που αναφέρθηκε παραπάνω, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 200 χιλιοστόλιτρων (λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι) γάλακτος σόγιας δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση μυϊκής μάζας.

Στη μελέτη για την αρτηριακή πίεση, κατανάλωναν 500 χιλιοστόλιτρα (περίπου δύο φλιτζάνια) δύο φορές την ημέρα. Η επίδραση του γάλακτος σόγιας ήταν ισχυρή, μειώνοντας τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 18 μονάδες.

Ποιος δεν πρέπει να πίνει γάλα σόγιας

Επειδή είναι μη γαλακτοκομικό, το γάλα σόγιας είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Όσοι όμως έχουν αλλεργία στη σόγια θα πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς. Όσοι έχουν ιστορικό πέτρας στα νεφρά θα πρέπει επίσης να το καταναλώνουν με μέτρο.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η σόγια πιστεύεται ότι επηρεάζει την απορρόφηση κοινών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Οπότε είναι σημαντικό να αφήσετε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της λήψης των φαρμάκων σας και της κατανάλωσης σόγιας.

Επιπλέον, αν έχετε υποθυρεοειδισμό, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε επαρκή πρόσληψη ιωδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση σόγιας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού αν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά.