Θα μπορούσε η αλλαγή της διατροφής σας να παίξει ρόλο στην επιβράδυνση ή ακόμα και στην πρόληψη της ανάπτυξης της άνοιας; Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να το ανακαλύψουμε, χάρη σε νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, που επιβεβαιώνει όσα γνωρίζουμε για την σύνδεση που μοιράζονται εγκέφαλος και έντερο.

Η ανάλυση, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Εξατομικευμένης Ιατρικής της Νεβάδα (NIPM) στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports, εξέτασε δεδομένα από δεκάδες προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα; Βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων του εντέρου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Καλά» και «κακά» βακτήρια υπάρχουν στο έντερο

Μεταξύ 500 και 1.000 ειδών βακτηρίων υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο ανά πάσα στιγμή, και η ποσότητα και η ποικιλομορφία αυτών των μικροοργανισμών μπορεί να επηρεαστεί τόσο από τα γονίδια όσο και από τη διατροφή.

Η ανάλυση της ομάδας βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ 10 συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων του εντέρου και της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Έξι κατηγορίες βακτηρίων — Adlercreutzia, Eubacterium nodatum group, Eisenbergiella, Eubacterium fissicatena group, Gordonibacter και Prevotella9 — αναγνωρίστηκαν ως προστατευτικές και τέσσερις τύποι βακτηρίων — Collinsella, Bacteroides, Lachnospira και Veillonella — αναγνωρίστηκαν ως παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ορισμένα βακτήρια στο έντερο των ανθρώπων μπορούν να εκκρίνουν οξέα και τοξίνες που λεπταίνουν την εντερική επένδυση, αλληλεπιδρούν με το APOE (ένα γονίδιο που αναγνωρίζεται ως κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και προκαλούν μια νευροφλεγμονώδη απόκριση, επηρεάζοντας την υγεία του εγκεφάλου και πολλές ανοσοποιητικές λειτουργίες και πιθανώς προάγοντας την ανάπτυξη της νευροεκφυλιστικής διαταραχής.

Μια «ανισορροπία» αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη των διακριτών βακτηριακών ομάδων που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ παρέχει νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της πιο κοινής μορφής άνοιας στον κόσμο. Τα ευρήματα προάγουν επίσης την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς μια ανισορροπία αυτών των βακτηρίων μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής.

«Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί στα έντερα μας θεωρούνται καλά βακτήρια που προάγουν την υγεία, αλλά μια ανισορροπία αυτών των βακτηρίων μπορεί να είναι τοξική για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και συνδέεται με διάφορες ασθένειες εκτός της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Το μήνυμα εδώ είναι ότι τα γονίδιά σας όχι μόνο καθορίζουν εάν διατρέχετε κίνδυνο για ασθένεια, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αφθονία των βακτηρίων στο έντερό σας» προσθέτουν.

Ενώ η ανάλυσή τους καθόρισε γενικές κατηγορίες βακτηρίων που συνήθως σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα βακτηριακά είδη που επηρεάζουν τόσο το επίπεδο κινδύνου όσο και προστασίας.