Μπορεί να ξεχνάμε την covid-19 ενόψει καλοκαιριού αλλά εκείνη δεν μας… ξεχνά. Νέα μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί την αναπνευστική λοίμωξη προσελκύεται… ιδιαίτερα από τον τύπο αίματος Α έναντι του τύπου αίματος Ο.

Στην επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο στο περιοδικό Blood, οι επιστήμονες περιγράφουν εργαστηριακά πειράματα που εξετάζουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα της ομάδας αίματος Α σε σύγκριση με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Ο.

Διαβάστε επίσης: Πώς αλλάζει η covid-19 την δομή του εγκεφάλου;

«Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι η ομάδα αίματος Α μπορεί να επηρεάσει τη μόλυνση από SARS-CoV-2 επιτρέποντας στον ιό να δεσμεύει πιο αποτελεσματικά τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Sean R. Stowell, καθηγητής παθολογίας στο Harvard Medical School.

«Αλλά αυτά τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος O προστατεύονται από τον ιό».

Ανάλογα με την παραλλαγή του ιού, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να είναι 25 έως 50% υψηλότερος στα κύτταρα της ομάδας αίματος Α έναντι των κυττάρων της ομάδας αίματος Ο. Τα πειράματα έδειξαν ότι το στέλεχος «Όμικρον» είχε ακόμη μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α, συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του ιού.

Πώς συνδέεται ομάδα αίματος και covid-19

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη υποδείξει ότι τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α ήταν πιο επιρρεπή στην μόλυνση, στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τον μηχανισμό πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο.

Οι περισσότεροι ιοί τείνουν να προκαλούν μόλυνση δεσμευόμενοι σε διαφορετικά χαρακτηριστικά των κυττάρων. Μόλις δεσμευτούν, διεισδύουν στην επιφάνεια του κυττάρου για να εισέλθουν. Μόλις μπει μέσα, ο ιός «αναλαμβάνει» τον μηχανισμό του προκειμένου να αναπαραχθεί και στην συνέχεια να μολύνει και άλλα κύτταρα.

Ο κορωνοϊός διαθέτει προβολές σαν δάχτυλα, στις οποίες οι ειδικοί αναφέρονται συνήθως ως πρωτεΐνες ακίδας. Οι άκρες αυτών συνδέονται με τα ανθρώπινα κύτταρα και φαίνεται να συνδέονται ακόμα πιο εύκολα με τα κύτταρα της ομάδας Α.

Η «προτίμηση» του ιού σε μια ομάδα αίματος έναντι μιας άλλης δεν είναι ασυνήθιστη, αναφέρουν οι ερευνητές. «Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη συσχέτιση μεταξύ των ομάδων αίματος και του κινδύνου μόλυνσης με άλλα ανθρώπινα παθογόνα (μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες), συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου και άλλων», αναφέρουν.