Ίσως έχετε ήδη ακούσει ότι το deep conditioning κάνει καλό στα μαλλιά αλλά να μην έχει τύχει να το δοκιμάσετε ως τώρα είτε γιατί δεν είστε σίγουρες αν ταιριάζει στον τύπο των μαλλιών σας είτε γιατί δε γνωρίζετε τον τρόπο. Εμείς κάναμε την έρευνά μας και συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που θέλετε να γνωρίζετε, από το τι ακριβώς κάνει το deep conditioning στα μαλλιά και για ποιους τύπους μαλλιών είναι ιδανικό μέχρι το πώς θα κάνετε αυτό το treatment με τον καλύτερο τρόπο.

Τι είναι το deep conditioning

Σε αντίθεση με τα κανονικά conditioners, τα οποία προορίζονται για χρήση σε κάθε λούσιμο, τα deep conditioners λειτουργούν ως εντατικά treatments που γίνονται μία φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο. Η σύνθεσή τους είναι πιο ενισχυμένη από τα κανονικά conditioners κι έχουν σχεδιαστεί να μένουν στα μαλλιά περισσότερο, ώστε να διεισδύουν πιο βαθιά στην τρίχα (εξού και το όνομά τους). Τα deep conditioners έχουν στοχευμένη δράση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως ξηρότητα ή «σπάσιμο» της τρίχας, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ανάγκες των μαλλιών σας και να επιλέξετε εκείνο που «απαντά» σε αυτές.

Ποια μαλλιά χρειάζονται deep conditioning;

Σύμφωνα με τους hair experts,όλα τα μαλλιά θα καλοδεχτούν το deep conditioning αρκεί η σύνθεσή του να ανταποκρίνεται στις κύριες ανάγκες τους. Αυτό που αλλάζει, όμως, ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους μαλλιών είναι η συχνότητα με την οποία μπορεί να γίνεται το treatment.  Για παράδειγμα, τα λεπτά μαλλιά δεν μπορούν να κάνουν deep conditioning τόσο συχνά όσο χρειάζεται η χοντρή τρίχα -κάθε δύο εβδομάδες είναι αρκετές για εσάς που έχετε πιο «λεπτά» μαλλιά. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε deep conditioning μετά την έκθεση των μαλλιών στον ήλιο, το χλώριο ή το αλμυρό νερό. Η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάθε τύπο μαλλιών, όπως να τα «βαρύνει» ή να δημιουργήσει λιπαρότητα στη ρίζα.

Πώς θα επιλέξετε το ιδανικό deep conditioner

Το προϊόν που θα επιλέξετε εξαρτάται από τον τύπο της τρίχας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι πρωτεΐνες και τα ceramides είναι ιδανικά για το «σπάσιμο» της τρίχας, ενώ η ενυδάτωση και τα αιθέρια έλαια είναι τέλεια για την ξηρότητα. Επιπλέον, αν δεν έχετε χρόνο να κάνετε deep conditioning στο σπίτι, οι θεραπείες στο κομμωτήριο είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

  • Αφού λούσετε τα μαλλιά σας, ταμπονάρετέ τα απαλά με μια πετσέτα ώστε να μείνουν νωπά -δηλαδή βρεγμένα τόσο ώστε το deep conditioner να μπορεί να μείνει πάνω στην τρίχα.
  • Εφαρμόστε το  ξεκινώντας από τις άκρες των μαλλιών προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε μια χτένα για να το απλώσετε σε όλο το μήκος τους. Μόλις ολοκληρώσετε, πιάστε τα μαλλιά σας με ένα κλάμερ ή φορέστε ένα σκουφάκι για το ντους.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες για το πόση ώρα θα το αφήσετε στα μαλλιά σας. Οι experts υποστηρίζουν ότι ενώ τα περισσότερα deep conditioners λένε να περιμένετε 10-30 λεπτά, η διάρκεια εξαρτάται τελικά από το πάχος της τρίχας, με τα πιο πυκνά μαλλιά να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
  • Όταν συμπληρώσετε τον επιθυμητό χρόνο δράσης, ξεβγάλετε καλά το προϊόν από τα μαλλιά σας  και κάντε το τελευταίο ξέβγαλμα με δροσερό ή κρύο νερό για να «κλειδώσετε» το αποτέλεσμα στην τρίχα και να δώσετε λάμψη στα μαλλιά σας.