Όταν σκεφτόμαστε την άσκηση, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι γυμνάζει τους μυς. Πολλοί, όμως, παραβλέπουμε ότι, ιδιαίτερα η προπόνηση με βάρη, μπορεί να ενδυναμώσει και τα οστά μας.

Αυτό ισχύει και για το «στήριγμά» μας, τη σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους που χωρίζονται σε διάφορες περιοχές, από τον αυχένα μέχρι τη λεκάνη. 

Το να προσέχουμε αυτά τα οστά που εκτείνονται σε ολόκληρη την πλάτη μας είναι πολύ σημαντικό για τη στάση, τη λειτουργίας, και την κινητικότητα του σώματός μας καθώς και τη συνολική υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στην μέση: Μπορεί να προκληθεί από το άγχος;

Η αδυναμία των σπόνδυλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, λόγω της εγγύτητας σημαντικών δομών όπως τα νεύρα και του ρόλου τους να δημιουργούν ένα στήριγμα για τους μύες και τα άκρα μας.

Ορισμένοι από τους κινδύνους περιλαμβάνουν θέματα όπως η οστεοπόρωση, ο χρόνιος πόνος, η κύφωση, τα προβλήματα ισορροπίας, οι διαταραχές της κίνησης και η απώλεια της μυϊκής λειτουργίας.

Γενικά, τα προβλήματα με τη σπονδυλική σας στήλη, οδηγούν σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής και κατ’ επέκταση στην επιδείνωση της υγείας.

Υπάρχουν πολλά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με αδύναμους σπονδύλους, όπως αύξηση των καταγμάτων, ανωμαλίες στάσης, δυσκαμψία και πόνος στην πλάτη και τα πλευρά, μείωση του ύψους και δυσκολία στην αναπνοή.

Πώς θα δυναμώσετε τη σπονδυλική σας στήλη

Τα καλά νέα είναι ότι η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικό κατά του πόνου. Η προπόνηση με βάρη, ή οι ασκήσεις από όρθια θέση, είναι οι καλύτερες γι’ αυτή τη δουλειά επειδή εμπλέκουν πολλούς από τους μύες του κορμού σας, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα.

Το περπάτημα είναι, επίσης, μια εξαιρετική άσκηση για την πλάτη αλλά και την καρδιά σας. Ανάλογα με την υγεία ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως το σχοινάκι, το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο.