Μπορεί η skincare ρουτίνα σας να αποτελείτε από «ηρωικά» συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα ρετινοειδή, αλλά σας λείπει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παζλ: Όσα τρώτε και πίνετε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα σας.

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη φωτεινότητα της επιδερμίδας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα δημοφιλές αντιοξειδωτικό στον κόσμο της ομορφιάς που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή, λαμπερή και νεανική.

Τα καροτενοειδή, τα οποία βρίσκονται σε πολλές φυτικές τροφές με έντονο χρώμα (ναι και στα καρότα), πρωταγωνιστούν σε πολλά προϊόντα για το δέρμα, χάρη στην ικανότητά τους να καταπολεμούν τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Αυτές οι χρωστικές παράγονται από φυτά και δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα, αλλά δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν τα τρώτε ή τα εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας.

Τα καρότα, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά, τα μάνγκο, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, η παπάγια και τα εσπεριδοειδή αποτελούν εξαιρετικές πηγές καροτενοειδών.

Η αντιγηραντική δράση των καροτενοειδών

Η γήρανση του δέρματος συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενδογενών (ή εσωτερικών) και εξωγενών (ή εξωτερικών) παραγόντων.

Οι ενδογενείς παράγοντες σχετίζονται με την ηλικία και τη γενετική σας, ενώ οι εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνουν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η διατροφή.

Σε αντίθεση με τα εσωτερικά σας όργανα, το δέρμα σας είναι άμεσα εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της γήρανσης από τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Το μεγαλύτερο μέρος της γήρανσης του δέρματος προκύπτει από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας από την έκθεση στον ήλιο.

Η κατανάλωση καροτενοειδών μπορεί να εξουδετερώσει χημικά ή να αντιστρέψει τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα.

Κι επειδή τα καροτενοειδή μετατρέπονται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα (την ίδια βιταμίνη από την οποία προέρχεται η ρετινόλη), μπορούν να βοηθήσουν στο σχηματισμό κολλαγόνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία, στα πλαίσια της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», παρατήρησαν ότι με την καθημερινή κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, το δέρμα αποκτά μια υγιή και αστραφτερή όψη – μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Οι επιστήμονες επιστράτευσαν στη συνέχεια άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου τους, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να διερευνήσουν κατά πόσον οι μετρήσιμες δερματικές αλλαγές που παρατήρησαν γίνονται αντιληπτές από άλλους ανθρώπους.

Από αυτούς τους εθελοντές ζήτησαν να βαθμολογήσουν μερικές από τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν και μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και είδαν ότι τα πρόσωπα των ατόμων που ενσωμάτωσαν καροτενοειδή στη διατροφή τους αξιολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants αναφέρει ότι η τοπική εφαρμογή καροτενοειδών είναι, ένας αποτελεσματικός τρόπος άμυνας ενάντια στο οξειδωτικό στρες.