Υπάρχει λόγος που η εύρυθμη λειτουργία του εντέρου κυριαρχεί σε κάθε συζήτηση που σχετίζεται με την θωράκιση της υγείας μας. Συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας, στην διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους, στην ενδυνάμωση της γνωστικής λειτουργίας… Κι αυτές είναι μερικές από τις ωφέλιμες λειτουργίες του εντέρου, που το καθιστούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για μακροζωία.

Υγιές έντερο και μακροζωία

Οι βασικότερες συνήθειες που έχουν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη, που το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται πολύ πάνω από το μέσο όρο (ναι, σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ικαρία), για υγιές έντερο περιλαμβάνουν:

Καταναλώνουν πιο πολλά δημητριακά ολικής, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φασόλια και φρέσκα φρούτα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις συνήθειες υγείας του εντέρου έχουν να κάνουν με τη διατροφή. Μπορείτε να μαντέψετε τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που έχουν όλα τα παραπάνω και το κορυφαίο είναι φυσικά, οι φυτικές ίνες.

«Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην τροφοδότηση του μικροβιώματος του εντέρου ώστε να διατηρείται η ποικιλομορφία του» μας εξηγούν οι ειδικοί. Ακόμα, όσο μεγαλώνουμε, οι μύες του πεπτικού συστήματος εξασθενούν. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες αργότερα στη ζωή.

«Το all-star φαγητό μακροζωίας είναι τα φασόλια», επισημαίνουν, τονίζοντας ότι καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα κερδίζετε περίπου τέσσερα επιπλέον χρόνια.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, αυτές οι φυτικές τροφές είναι επίσης εξαιρετικές πηγές άλλων θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τη μακροζωία, όπως αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής.

Βούρτσισμα και νήμα τακτικά

Τα βακτήρια που σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, τον πρόδρομο πολλών χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, αναφέρει την σύνδεση μεταξύ των επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα και της νόσου του Alzheimer, μια σύνδεση που δείχνει φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η κακή στοματική υγεία έχει επίσης συνδεθεί επιστημονικά με καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Το στόμα είναι ο καθρέφτης που δείχνει τι συμβαίνει στο σώμα και το έντερό σας» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Η στοματική υγιεινή επιδρά σημαντικά στο μικροβίωμα του εντέρου, που συνδέεται στενά με το μικροβίωμα του στόματος.

Βασική η… ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν την ποσότητα των ευεργετικών για την υγεία βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής. Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνονται τακτικά και περιλαμβάνουν το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη αλλά και το tempeh.

Οι αφανείς πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι ενεργές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, συμπεριλαμβανομένων των υπεριωδών ακτίνων, της ακτινοβολίας και ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και θέλετε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή για μέγιστα οφέλη περιλαμβάνουν τα μούρα, τον καφέ, τους ξηρούς καρπούς, το σπανάκι αλλά και την μαύρη σοκολάτα.

Μην ξεχνάτε τα καρυκεύματα

Καρυκεύστε το φαγητό σας με σκόρδο, κουρκουμά και τζίντζερ. Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη βότανα που συνδέονται με τη μακροζωία, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα βοηθούν στην απαλλαγή του σώματος από επιβλαβή βακτήρια.

«Το σκόρδο καταπολεμά όλους τους τύπους λοιμώξεων—μυκητιασικές, βακτηριακές, παρασιτικές και ιογενείς—ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τη χοληστερόλη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς αποτελούν τα κορυφαία μπαχαρικά όταν πρόκειται για την αποτροπή της φλεγμονής στο σώμα. Μαγειρεύοντας και προσθέτοντας αυτά τα μπαχαρικά σε τακτική βάση, θα ωφελήσετε τόσο το σώμα σας όσο και τα γεύματά σας.

Για γλυκό επιλέξτε… μέλι

Ένα ακόμα κοινό των κατοίκων στις Μπλε Ζώνες είναι ότι δεν καταναλώνουν πολύ ζάχαρη. Το μέλι αποτελεί το κύριο γλυκαντικό τους, που είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και έχει και πολλά θρεπτικά συστατικά. Μερικοί λόγοι για τους οποίους το μέλι αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική αντί της ζάχαρης είναι επειδή είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Η ζάχαρη από την άλλη, έχει συνδεθεί άμεσα με την μείωση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.