Η υπέρταση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν λάβει και τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του Smidt Heart Institute, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Hypertension.

Υπέρταση και Όμικρον… επικίνδυνο «mix»

«Από την έρευνά μας κατανοούμε ότι η αποφυγή της μόλυνσης είναι εξαιρετικά σημαντική, ακόμα και τώρα που η συγκεκριμένη παραλλαγή θεωρείται ότι προκαλεί ήπια ασθένεια στους περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλινικός καρδιολόγος και διευθυντής κλινικής ανάλυσης στο Smidt Heart Institute.

Εξετάζοντας ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές εντόπισαν 912 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με εμβόλιο mRNA, έλαβαν αναμνηστική δόση και στη συνέχεια διαγνώστηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» της Όμικρον που σημειώθηκε στη Νότια Καλιφόρνια από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 20 Απριλίου 2022. Από αυτά τα άτομα, τα 145 χρειάστηκαν νοσηλεία.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πολλοί άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν υπέρταση και κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου», δήλωσε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Smidt Heart Institute. «Αυτό είναι ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση». Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η χρόνια νεφρική νόσος, μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας μετά τη μόλυνση.

«Αυτά τα ευρήματα ήταν αναμενόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για χρόνιες ιατρικές παθήσεις που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις» δήλωσε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιολογίας Smidt.’

Ηλικία και διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό επηρεάζουν

Επειδή η υπέρταση είναι κοινή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση που απέκλεισε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί κάποια στιγμή με αυτές τις παθήσεις.

Ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν ακόμη σημαντικός για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί μόνο με υπέρταση. Ο κίνδυνος νοσηλείας με COVID-19 αυξανόταν επίσης με την ηλικία και το διάστημα μεταξύ του τελευταίου εμβολιασμού ενός συμμετέχοντα στη μελέτη και της μόλυνσης. Η υπέρταση, ωστόσο, συσχετίστηκε με το μεγαλύτερο μέγεθος κινδύνου: 2,6 φορές.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν νωρίς στην πανδημία, δεν συνδέονταν τόσο έντονα με τη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της έκρηξης της Όμικρον. Ο κίνδυνος εξαιτίας της υπέρτασης, ωστόσο, παρέμεινε. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια COVID-19 σε άτομα με υπέρταση και πώς να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με υπέρταση που αναπτύσσουν COVID-19 θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας τους και να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με την αντιική θεραπεία, καταλήγουν οι ερευνητές.