Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν συγκρούσεις. Απαραίτητες ή όχι είναι χρήσιμες για να τονίσουν το «μονοπάτι» που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξελιχθεί η σχέση σας. Στόχος σας λοιπόν δεν θα πρέπει να είναι να τις εξαλείψετε αλλά να μάθετε να τις διαχειρίζεστε, να κατανοείτε τα μαθήματά τους για να τις ξεπερνάτε και να λειτουργούν βοηθητικά στην ανάπτυξη της σχέσης σας. Όμως τα ζευγάρια συχνά στερούνται τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τους πόρους για να μετατρέψουν τις δυσκολίες τους σε ευκαιρίες για την ανάπτυξη των σχέσεών τους. Εδώ είναι που παρεμβαίνει η θεραπεία ή η συμβουλευτική ζευγαριών.

Αλλά για να συμβεί αυτό, εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να είστε αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε μαζί και να βρείτε λύσεις που λειτουργούν και για τους δύο σας, με τη βοήθεια του κοινού σας θεραπευτή. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε πώς να προσεγγίσετε τον σύντροφό σας για αυτό το θέμα ή να τον έχετε ήδη ρωτήσει εάν θα συμφωνούσε να πάει στη θεραπεία ζευγαριού μαζί σας και η απάντησή του να ήταν αρνητική.

Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, μην αποθαρρύνεστε. Ακολουθούν τρεις συμβουλές από ειδικούς στον τομέα για να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να αναζητήσει θεραπεία ζευγαριού, ενώ διατηρεί τον έλεγχο της επιλογής του.

Βήμα 1: Να είστε προσεκτικοί με το πότε και το πώς

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να πείσουν τον σύντροφό τους να έρθει μαζί τους για θεραπεία ζευγαριών ή συμβουλευτική, πιθανότατα είστε απογοητευμένοι με τη σχέση σας και από τον σύντροφό σας. Δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε. Έτσι θυμώνετε και λέτε «χρειαζόμαστε σοβαρή βοήθεια». Κακή κίνηση…

Το πότε και το πώς «ρίχνετε» την ιδέα να πάτε για θεραπεία ζευγαριών ή συμβουλευτική έχει μεγάλη σημασία, για να έχετε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Μην σκεφτείτε καν, λοιπόν, να «ρίξετε» την ιδέα να ζητήσετε βοήθεια στη μέση ενός καυγά και μην το κάνετε με θυμό, γιατί έτσι το πιθανότερο είναι να αποτραβηχτεί και να κρυφτεί από εσάς ακόμη περισσότερο.

Αντίθετα, βρείτε μια στιγμή που θα τα πηγαίνετε καλά όντας σε ένα αγαπημένο μέρος που δεν θα το αισθάνεται απειλητικό και δώστε του να καταλάβει πόσο εκτιμάτε τη σχέση σας και ότι θέλετε να είναι καλύτερη. Φροντίστε να νιώθετε ήρεμοι όταν του το λέτε αυτό. Εάν μπορείτε ακόμη και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει λίγο ευάλωτος μαζί του, αφήνοντάς τον να φοβάται ότι οι δυο σας δεν θα μπορέσετε ποτέ να τα καταφέρετε, οι πιθανότητές σας να σας ακούσει θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Βήμα 2: Εξοικειωθείτε με το μέρος του προβλήματος

Μπορεί να αισθάνεστε ότι τα προβλήματα στη σχέση σας είναι πραγματικά δικό του λάθος, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Χρειάζονται δύο για να υπάρξει ένας ερωτικός δεσμός και είστε το ήμισυ αυτής της σχέσης. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να το πιστέψετε ότι έχετε κάποια σχέση με τα προβλήματα στη σχέση σας, συμπεριφερθείτε σαν να έχετε. Διαφορετικά ο σύντροφός σας μπορεί να σκεφτεί ότι ελπίζετε να τον «κάνετε καλά», ώστε να συμμορφωθεί με τις δικές σας επιθυμίες κι εσείς να παραμείνετε οι ίδιοι. Αντικειμενικά, όμως, η θεραπεία ζευγαριών αφορά και τα δύο μέρη.

Αν είστε εκείνος που θέλει να πάει σε θεραπεία ή συμβουλευτική, ενδέχεται να έχετε την τάση να είστε λίγο επικριτικός. Στην πραγματικότητα, ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται συνεχώς κριτική από εσάς. Το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει σε αυτή την περίπτωση είναι να πάει σε θεραπεία μαζί σας, ώστε όχι μόνο εσείς αλλά και ο θεραπευτής να του πει ότι κάνει λάθος (παρόλο που δεν λειτουργεί έτσι). Αλλά, εάν του μιλήσετε για τους φόβους και τις ελπίδες σας για τους δυο σας είναι πιο πιθανό να σας ακούσει, αφού θα ανακαλύψει ότι κάτω από τα γάντια του σκληρού πυγμάχου υπάρχει ένα ζευγάρι φοβισμένα χέρια.

Μπορείτε να τον ενημερώσετε ότι δεν θέλετε να είστε συνεχώς θυμωμένοι και θέλετε να μοιράζεστε μαζί του περισσότερα από αυτήν την αυθεντική εμπειρία του εαυτού σας, αλλά ότι χρειάζεστε τη βοήθειά του. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους τρόπους με τους οποίους ενεργείτε για τους οποίους είστε λιγότερο περήφανοι και να του πείτε ότι θέλετε να του συμπεριφέρεστε καλύτερα.

Βήμα 3: Προετοιμάστε τον και δείξτε του την εκτίμησή σας

Μόλις τον ενημερώσετε για τις πραγματικές σας προθέσεις και του δώσετε να καταλάβει ότι σας ενδιαφέρει η θεραπεία ζευγαριών ή η συμβουλευτική επειδή εκτιμάτε τόσο πολύ αυτόν και τη σχέση σας, πρέπει να τον προετοιμάσετε λίγο για το τι να περιμένει. Αυτά είναι μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να του πείτε:

  • Πείτε στον σύντροφό σας ότι ο επαγγελματίας δεν πρόκειται να πάρει θέση. Οι καλοί θεραπευτές ζευγαριών ή οι σύμβουλοι γενικά δεν το κάνουν αυτό.
  • Πείτε του ότι θέλετε να πάτε εκεί για να μάθετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να του συμπεριφέρεστε καλύτερα.
  • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι δεν προτείνετε να συναντηθείτε με τρίτο μέρος για να μπορέσετε να χωρίσετε μαζί του.
  • Ενημερώστε τον ότι η θεραπεία ζευγαριών ή η συμβουλευτική δεν χρειάζεται να διαρκέσει για πάντα. Ανάλογα με την κατάστασή σας και το είδος του θεραπευτή που βλέπετε, μπορείτε να επιτύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα σε λίγους μόνο μήνες.
  • Και τέλος, βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι δεν χρειάζεται να είστε… τρελοί για να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στη θεραπεία είναι γενικά ισχυροί, προνοητικοί κατασκευαστές της δικής τους πραγματικότητας – και τα ζευγάρια που πηγαίνουν στη θεραπεία ζευγαριών απλώς λαμβάνουν λίγη βοήθεια για να δημιουργήσουν καλύτερες σχέσεις.

Κι ενημερώστε τον για τα αποτελέσματα που μπορεί να περιμένει πηγαίνοντας στη θεραπεία μαζί σας. Εδώ είναι μόνο μερικά:

  • βελτιωμένη επικοινωνία
  • αίσθημα κατανόησης
  • βελτιωμένος ύπνος
  • βελτιωμένη διάθεση
  • καλύτερο και συχνότερο σεξ
  • περισσότερη αυτοπεποίθηση, μειωμένο άγχος
  • βελτιωμένη απόδοση στην εργασία
  • καλύτερη σωματική υγεία
  • επανασύνδεση

Τέλος, φροντίστε να του πείτε πόσο τον εκτιμάτε – ειδικά αν συμφωνεί να πάει – και ρωτήστε τον επίσης τι μπορείτε να κάνετε για να του εκφράσετε την εκτίμησή σας.