Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη, ΜSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά είναι ότι επιπτώσεις στην υγεία μας που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, μειωμένα αντανακλαστικά, έλλειψη συγκέντρωσης, μπορεί να οφείλονται επίσης στην ήπια αφυδάτωση. Νέα μελέτη, δε, έρχεται να προσθέσει και το ότι οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών!

Ενυδάτωση για ασφαλείς καλοκαιρινές εκδρομές χωρίς λάθη στην οδήγηση…
Η οδήγηση σ’ ένα αυτοκίνητο κάτω από το ζεστό ήλιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες υγρών του οδηγού κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης διαδρομής, ακόμη κι αν υπάρχει air-condition. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, θα πρέπει οι γυναίκες να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα και οι άνδρες 2,5 λίτρα, ποσότητα που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά περίπου 1 λίτρο, ιδίως σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα. Εκτός από το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή, όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το κρύο ή ζεστό τσάι, ο καφές, κτλ. Όλα τα μη-αλκοολούχα ροφήματα περιέχουν από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά εναλλακτικές πηγές νερού, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην ενυδάτωσή μας!

Τι έδειξε η νέα μελέτη;
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ήπια αφυδάτωση αποτελεί ένα σημαντικό εχθρό των οδηγών, εξίσου σοβαρό με την κατανάλωση αλκοόλ! Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, παρακολούθησαν για δύο ημέρες άνδρες οδηγούς σε συνθήκες δίωρης, μονότονης οδήγησης με αργοκίνητα οχήματα και με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή οδήγησης. Οι εθελοντές οδηγοί κατά τη διάρκεια του «πειράματος» χρησιμοποιούσαν τον προσομοιωτή σε 2 φάσεις, ενώ ενυδατώνονταν με 200mL υγρών/ώρα και 25mL υγρών/ώρα, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι οδηγοί που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι υπέπεσαν, κατά μέσο όρο, σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Όταν οι οδηγοί βρέθηκαν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, τα λάθη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 101! Τα συνήθη σφάλματα, περιελάμβαναν την απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης, όπως το γκάζι και το φρένο. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Physiology and Behaviour” και πραγματοποιήθηκε από το Loughborough University, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης.

Ήπια αφυδάτωση: ένας νέος μη αναγνωρισμένος κίνδυνος στην οδήγηση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και ότι τα λάθη των οδηγών ευθύνονται για περίπου 7 στα 10 τροχαία που συμβαίνουν. Ωστόσο, «ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ενυδάτωσης, κατά τη διάρκεια της οδήγησης», εξηγεί ο Καθηγητής Άσκησης και Διατροφής του Πανεπιστημίου Loughborough, Ron Maughan. Για να αντιληφθούμε τη σημασία των 101 σφαλμάτων που καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη, πρόκειται για αριθμό αντίστοιχο με αυτόν στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Πηγές:

  • Watson P, Whale A, Mears SA, Reyner LA, Maughan RJ . Mild hypohydration increases the frequency of driver errors during a prolonged, monotonous driving task. Physiology & Behavior, 2015
  • Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute): www.europeanhydrationinstitute.org