Τα γονίδια θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στο πώς θα εξελιχθεί η υγεία και η εμφάνιση του δέρματός σας. Ωστόσο, εσείς θα παίξετε τον μεγαλύτερο. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις γνώσεις που θα αποκτήσετε διαβάζοντας το αφιέρωμα αυτό και εξασφαλίστε την υγεία και τη λάμψη του.

1η Ενότητα: Γνωρίστε το δέρμα σας

Όλα τα προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο απευθύνονται σε συγκεκριμένους τύπους δέρματος και όλες οι συμβουλές που σας δίνουν δερματολόγοι και αισθητικοί αφορούν εσάς προσωπικά. Το πρώτο βήμα, επομένως, για την προστασία και τη σωστή περιποίηση του δέρματός σας είναι να το γνωρίσετε καλά. Έχετε, ωστόσο, υπόψη σας ότι ο τύπος της επιδερμίδας σας δεν μένει πάντα ίδιος, αλλά ανάλογα με την εποχή και το πέρασμα του χρόνου μπορεί να μεταβάλλεται.

Η ταυτότητά του
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αντιστοιχεί στο 12-16% του βάρους του και καλύπτει επιφάνεια περίπου 1,8 τ.μ. στον άνδρα και 1,6 τ.μ. στη γυναίκα. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο (ή κυρίως δέρμα) και το υπόδερμα (ή υποδερμίδα) και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς πραγματοποιεί πολλές και διαφορετικές λειτουργίες:

  1. Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, αφού εμποδίζει την είσοδο βλαβερών ουσιών και μικροοργανισμών στο σώμα και μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις.
  2. Προστατεύει τα όργανα από μηχανικές βλάβες (π.χ. ένα χτύπημα).
  3. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αποβάλλοντας θερμότητα ή αποτρέποντας την αποβολή της.
  4. Συμμετέχει στη σύνθεση της βιταμίνης D.
  5. Εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από τους ιστούς, προλαμβάνοντας έτσι την αφυδάτωση.
  6. Αποτελεί μεταξύ άλλων αισθητήριο, εκκριτικό και απεκκριτικό όργανο.

Από μέσα και απ’ έξω
Η γήρανση του δέρματος δεν καθορίζεται από έναν μόνο παράγοντα και διακρίνεται σε ενδογενή και εξωγενή. Η ενδογενής γήρανση είναι γραμμένη στα γονίδιά σας και πρόκειται για τη βιολογική γήρανση, της οποίας οι αλλοιώσεις είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Από την άλλη, η εξωγενής γήρανση καθορίζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συνήθειες κάθε ατόμου. Αν και οι αλλοιώσεις που προκαλεί είναι συσσωρευτικές, εντούτοις διαφέρουν από αυτές της χρονογήρανσης και σε πολλές περιπτώσεις είναι ευτυχώς αναστρέψιμες.

Η ακτινοβολία
Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωγενή γήρανση, γι’ αυτό και συχνά η τελευταία ταυτίζεται με τη φωτογήρανση. Μπορεί ο ήλιος να αποτελεί πηγή ζωής, ωστόσο η αλόγιστη έκθεση στην ακτινοβολία του βλάπτει το δέρμα είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με βιολογικά μόρια (π.χ. τις πρωτεΐνες) είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, που οδηγεί στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Ποια είναι η λύση; Το αντιηλιακό να βρίσκεται μόνιμα στην τσάντα σας.

Βρείτε τον τύπο σας
Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει τις δικές του ανάγκες. Αν, λοιπόν, δεν μάθετε τον δικό σας, πώς θα μάθετε να τη φροντίζετε; Κάντε ένα απλό τεστ: Καθαρίστε και στεγνώστε το πρόσωπό σας και έπειτα με ένα κομμάτι ρυζόχαρτο πιέστε σε διαφορετικά σημεία του. Αν το χαρτί γεμίσει κηλίδες λιπαρότητας ή δεν κολλήσει πουθενά, τότε το δέρμα σας είναι λιπαρό ή ξηρό αντίστοιχα. Αν το χαρτί κολλήσει στην περιοχή του «Τ», τότε το δέρμα σας είναι μεικτό ή κανονικό.

Τα χαρακτηριστικά τους
Λιπαρό δέρμα Κύρια γνωρίσματά του είναι οι ανοιχτοί πόροι και η υπερβολική έκκριση σμήγματος, ενώ παράλληλα δείχνει θαμπό και έχει ατέλειες, όπως σπυράκια και μαύρα στίγματα.
Ξηρό δέρμα Είναι λεπτό, ξεφλουδίζει συχνά και έχει άγρια υφή. Εμφανίζει κόκκινα σημάδια, έχει τάση για λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και μετά τον καθαρισμό νιώθετε να σας τραβάει. Επιπλέον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατακράτηση του νερού και χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας.
Αφυδατωμένο δέρμα Αναγνωριστικό του στοιχείο η έλλειψη νερού, ωστόσο το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραίτητα ξηρό (και ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο). Ακόμη, έχει όψη μαραμένη και στην αφή είναι τραχύ.
Μεικτό δέρμα Έχει τα χαρακτηριστικά του λιπαρού και του ξηρού δέρματος. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει λιπαρότητα στο λεγόμενο «Τ» (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) και ξηρότητα στα μάγουλα.
Ευαίσθητο δέρμα Είναι λεπτό, εύθραυστο, ευερέθιστο και αντιδρά σε πολλές ουσίες. Επίσης, εμφανίζει ξηρότητα και δημιουργεί ένα αίσθημα κνησμού.
Κανονικό δέρμα
Είναι απαλό, ομοιόμορφο και χωρίς εμφανείς ατέλειες. Δείχνει ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια ξηρότητας ή λιπαρότητας, και είναι αρκετά ανεκτικό.

Ενημέρωση
Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να συμβουλεύεστε τους ειδικούς, καθώς οι ανάγκες κάθε επιδερμίδας είναι διαφορετικές, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις.

Quiz: Πόσο καλά περιποιείστε την επιδερμίδα σας;
Επειδή ο τρόπος που περιποιείστε την επιδερμίδα σας φανερώνει πολλά για την κατάστασή της, πείτε μας τις συνήθειές σας να σας πούμε τι δέρμα έχετε. Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις, για να διαπιστώσετε αν το προστατεύετε επαρκώς ή αν βάζετε σε κίνδυνο την υγεία του.

1. Πόσο συχνά καθαρίζετε το πρόσωπό σας;
α. Δύο φορές την ημέρα
β. Τρεις φορές την ημέρα
γ. Μία φορά την ημέρα
δ. Ποτέ

2. Πόσα ποτήρια νερό πίνετε καθημερινά;
α. Οκτώ
β. Ένα ποτήρι μετά από κάθε γεύμα
γ. Μία γουλιά από τον ψύκτη του γραφείου
δ. Σχεδόν ποτέ, το αντικαθιστώ συνήθως με αναψυκτικά

3. Το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε το πρωί είναι:
α. Να καθαρίσετε το πρόσωπό σας
β. Να φτιάξετε καφέ
γ. Να βουρτσίσετε τα δόντια σας
δ. Να ντυθείτε και να φύγετε τρέχοντας

4. Τι κάνετε όταν εντοπίζετε ένα σπυράκι;
α. Απλώνετε μια ειδική τοπική αλοιφή
β. Το πειράζετε μέχρι τελικής… πτώσης (του σπυριού).
γ. Το αγνοείτε
δ. Του απλώνετε ενυδατική κρέμα

5. Πριν βγείτε έξω, βάζετε αντιηλιακό ή κρέμα με SPF;
α. Δεν το παραλείπω ποτέ
β. Συνήθως τα χρησιμοποιώ το καλοκαίρι
γ. Βάζω αντιηλιακό μόνο στην παραλία
δ. Χρησιμοποιώ την ίδια ενυδατική κρέμα χωρίς SPF όλο τον χρόνο.

6. Κάθε πότε κάνετε scrub ή μάσκα για βαθύ καθαρισμό;
α. Μία φορά την εβδομάδα
β. Μία φορά τον μήνα
γ. Μία φορά τον χρόνο
δ. Ποτέ

7. Πριν πέσετε για ύπνο, αφαιρείτε το μακιγιάζ σας;
α. Ανελλιπώς
β. Ναι, αλλά όποτε φοράω make-up
γ. Όταν το θυμάμαι
δ. Τις περισσότερες φορές το αφαιρώ το πρωί που θα ξυπνήσω

8. Τι κάνετε όταν αισθάνεστε το δέρμα σας να σας τραβάει;
α. Απλώνω μια ενισχυμένη ενυδατική κρέμα
β. Βάζω μια ενυδατική μάσκα για λίγα λεπτά
γ. Κάνω απολέπιση
δ. Τίποτε. Το αγνοώ, θα συνέλθει μόνο του

9. Πόσο συχνά ανανεώνετε το αντιηλιακό σας στην παραλία;
α. Κάθε 2-3 ώρες
β. Μία φορά το πρωί και μία το μεσημέρι
γ. Μία φορά, πριν μπω στη θάλασσα
δ. Αντί για αντιηλιακό βάζω συχνά baby oil

10. Τι χρησιμοποιείτε για το ξύρισμα των ποδιών σας;
α. Έναν ενυδατικό αφρό ξυρίσματος
β. Τον ξυριστικό αφρό του συντρόφου σας
γ. Νερό και σαπούνι
δ. Σκέτο νερό

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Περισσότερα α
Συγχαρητήρια! Απ’ ό,τι φαίνετε είστε φαν του λαϊκού γνωμικού «προσέχουμε για να έχουμε». Πλένετε δύο φορές την ημέρα το πρόσωπό σας, ενυδατώνετε καθημερινά με τη σωστή κρέμα, χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα, όπως μάσκες και scrub, αντιμετωπίζετε πολύ σωστά τα περιστασιακά σπυράκια. Σε γενικές γραμμές, ξέρετε πολύ καλά πώς να περιποιείστε το δέρμα σας. Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.

Περισσότερα β
Περιποιείστε το δέρμα σας, αλλά σίγουρα χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο, γιατί συχνά κάνετε κάποια λάθη που αντανακλώνται στην επιδερμίδα σας. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να τα διορθώσετε: Το Vita, αλλά και οι οδηγίες στις συσκευασίες των καλλυντικών σας, είναι πάντα στη διάθεσή σας για να πάρετε άριστα στη φροντίδα της επιδερμίδας σας.

Περισσότερα γ
Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα να περιποιηθείτε σωστά το δέρμα σας, γιατί διαφορετικά θα αρχίσει να σας εκδικείται (αν δεν το έχει ήδη κάνει). Ξεκινήστε τον καθημερινό καθαρισμό πρωί και βράδυ, απολεπίζετε το δέρμα σας μία φορά την εβδομάδα ή, αν έχετε ξηρό τύπο, χρησιμοποιείτε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό. Τέλος, δώστε έμφαση στη σωστή ενυδάτωση πρωί και βράδυ με το κατάλληλο προϊόν.

Περισσότερα δ
Μα γιατί αναρωτιέστε τι δεν πάει καλά; Θαμπάδα, ατονία με λεπτές γραμμές, τραχύτητα, διεσταλμένοι πόροι, σπυράκια, μαύρα στίγματα, ξεφλούδισμα: Αν το δέρμα σας δεν έχει τουλάχιστον 2-3 χαρακτηριστικά από τα παραπάνω, τότε είστε ένα γονιδιακό θαύμα που πρέπει να μελετηθεί από τους επιστήμονες, καθώς, όπως φαίνεται, δεν δίνετε καμία σημασία στην περιποίησή του.

2η Ενότητα: Πάρτε τα μέτρα σας
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε τη μάχη ενάντια στα σημάδια του χρόνου. Τα κατάλληλα καλλυντικά και οι σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να σβήσουν χρόνια από το πρόσωπό σας.

Στην αισθητικό
Συνήθως είναι η πρώτη στην οποία εμπιστεύεστε την εμφάνισή σας. Τι μπορεί να σας προσφέρει;
Ηλεκτροδιέγερση Με το πέρασμα του χρόνου οι μύες χαλαρώνουν και το πρόσωπο χάνει το σφιχτό του περίγραμμα και αποκτά ρυτίδες. Η συγκεκριμένη μέθοδος διοχετεύει με ηλεκτρόδια μικρορεύματα κάτω από το δέρμα, διεγείροντας τα κινητικά νεύρα και προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις. Έτσι, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών και τονώνεται ο μεταβολισμός των κυττάρων.
Fraxpeel χωρίς λέιζερ Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια ρόλερ με ενσωματωμένες μικροσκοπικές βελόνες, το οποίο, καθώς γλιστράει στην επιδερμίδα, στοχεύει επιλεκτικά κύτταρα, που για να επουλώσουν το «τραύμα» αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Στο ιατρείο
Αν τώρα θέλετε κάτι πιο δραστικό προκειμένου να παρατείνετε τη νεανική σας όψη, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να μπαίνει στο χειρουργείο, δείτε τις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μπότοξ Μειώνει αισθητά τις ρυτίδες στο μεσόφρυο, το μέτωπο και στο «πόδι της χήνας». Ανασηκώνει τα φρύδια και μπορεί να βελτιώσει τη χαλάρωση στον λαιμό. Πρόκειται για ενέσιμη μέθοδο, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται ορατά 2-15 ημέρες μετά τη θεραπεία και διαρκούν τουλάχιστον 4-5 μήνες.
Υαλουρονικό οξύ Είναι η κατεξοχήν θεραπεία για την άμεση αποκατάσταση των ρυτίδων και την αύξηση του όγκου των ζυγωματικών. Επίσης, «σμιλεύει» τα χείλη και αποκαθιστά τη σφριγηλότητα. Εγχέεται στο δέρμα με ενέσιμο τρόπο και το αποτέλεσμα διαρκεί 6-18 μήνες.
Μεσοθεραπεία Πρόκειται για ενδοδερμικές εγχύσεις συγκεκριμένων ουσιών, όπως βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα κ.ά. Αντιμετωπίζει τη γήρανση και τη φωτογήρανση, αναζωογονεί το πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια, συσφίγγει το χαλαρωμένο δέρμα, ενώ συνδυαστικά με άλλες θεραπείες καταπολεμά την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος.
Δερματολογικό πίλινγκ Βελτιώνει και λειαίνει την υφή του δέρματος, απομακρύνοντας τις κατεστραμμένες εξωτερικές στιβάδες. Έχει καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις κηλίδες και τις πανάδες, ενώ με τη συστηματική εφαρμογή του μειώνει το βάθος των ρυτίδων και των ουλών ακμής. Πραγματοποιείται είτε με χημικές ουσίες είτε με οξέα φρούτων και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες.
Λέιζερ Υπάρχουν διάφορα είδη λέιζερ που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και «ξυπνούν» την αναγεννητική ικανότητα του δέρματος. Ωστόσο, η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι το Fraxel. Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Βολανάκη, δερματολόγο-αφροδισιολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο του τμήματος Aισθητικής Δερματολογίας και Αντιγήρανσης DoCare, του «ΜΗΤΕΡΑ», το Fraxel καταφέρνει να διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος χωρίς να καταστρέφει την επιφανειακή στιβάδα του, ενώ σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους μπορεί να εφαρμοστεί και στον λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια, καθώς και σε ουλές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα αποτελέσματά του είναι εξαιρετικά, αφού: α) Καταπολεμά τη φωτογήρανση. β) Εξαλείφει τις λεπτές γραμμές και τις δυσχρωμίες σε πρόσωπο, λαιμό και χέρια. γ) Εξαφανίζει τις μετεγχειρητικές ουλές και τις ουλές ακμής, τις ραγάδες και τις ακτινικές υπερκερατώσεις (είναι οι κόκκινες βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο).

Εναλλακτική ματιά
Αν οι εναλλακτικές θεραπείες σάς ταιριάζουν περισσότερο, μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχει και για εσάς λύση.
Κοσμητικός βελονισμός Υπόσχεται την αλλαγή της δομής του κολλαγόνου και της ελαστίνης, αντικαθιστώντας τα γερασμένα κολλαγόνα με πιο υγιή και ανθεκτικά. Επεμβαίνει σε όλα τα στρώματα του δέρματος και σκοπός είναι να αναπλάσει το δέρμα, να συμβάλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, να διεγείρει τους ινοβλάστες και να ομαλοποιήσει τον βιορρυθμό των δερματικών κυττάρων.
Yotox Οι ασκήσεις του ενεργοποιούν συγκεκριμένους μυς του προσώπου και δραστηριοποιούν περιοχές που δεν γυμνάζονται εύκολα, ενώ τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνουν ή καθυστερούν τις ρυτίδες. Το μάθημα ξεκινάει με ασκήσεις αναπνοών, που επιδρούν στην αιμάτωση του προσώπου, ακολουθούν βασικές ασκήσεις, που προκαλούν υπεραιμία στο πάνω μέρος του σώματος, και έπειτα γίνονται οι εξειδικευμένες ασκήσεις στο πρόσωπο.
Αγιουρβέδα Σύμφωνα με αυτήν την αρχαία ινδική θεραπεία, η ομορφιά πηγάζει από την αρμονία του μυαλού και του σώματος. Προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και την περιποίησή σας στις ανάγκες του αγιουρβεδικού σωματότυπού σας (dosha), βελτιώνεται η υγεία και η λάμψη του δέρματος.
Rejuvena Εφαρμόζεται με τεχνικές πιέσεων με τις άκρες των δαχτύλων και διατάσεων σε περισσότερους από ενενήντα μυς που βρίσκονται στο κεφάλι, το πρόσωπο και τον λαιμό μέχρι το κέντρο του στέρνου. Έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ο μυϊκός τόνος και το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, ασκούνται πιέσεις στα ενεργειακά κανάλια (μεσημβρινοί). Μετά τη συνεδρία, το πρόσωπο δείχνει πιο φωτεινό, λαμπερό και νεανικό, τα χαρακτηριστικά ηρεμούν, ενώ εξαλείφονται οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες γύρω από τα μάτια.

Εχθροί και φίλοι

ΕΧΘΡΟΙ ΦΙΛΟΙ
Κάπνισμα
Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν χιλιάδες βλαβερές ουσίες (π.χ. νικοτίνη, πίσσα, φορμαλδεΰδη), που επιδρούν στο δέρμα είτε με την άμεση επαφή, δημιουργώντας αφυδάτωση ή μικρές ρυτίδες, είτε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, πέρα από το ότι καταστρέφει τα αγγεία και κάνει το δέρμα να φαίνεται κίτρινο, η κίνηση του καπνίσματος (το ρούφηγμα του καπνού) σας φορτώνει με επιπλέον ρυτίδες.

Ρύπανση
Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, π.χ. όζον, διοξείδιο του άνθρακα, έχει σχετιστεί με την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επίσης, μπορεί το δέρμα να είναι ανθεκτικό, ωστόσο οι διαβρωτικές και λιποδιαλυτές ουσίες (π.χ. τα πτητικά φυτοφάρμακα) καταστρέφουν την κεράτινη στιβάδα και εισέρχονται στον οργανισμό, ενώ άλλες μπορεί να απομακρύνουν το προστατευτικό στρώμα, ερεθίζοντάς το και καθιστώντας το ξηρό και τραχύ.
Άσκηση
Τα οφέλη της γυμναστικής δεν περιορίζονται στην απώλεια πόντων και τη σύσφιγξη του σώματος. Η τακτική άσκηση τονώνει όλο τον οργανισμό, άρα και το δέρμα σας, αυξάνοντας την ελαστικότητά του, προλαμβάνοντας τις ρυτίδες και βοηθώντας το να παραμένει υγιές, όμορφο και σφριγηλό.

Ύπνος
Μαύροι κύκλοι, λεπτές γραμμές, θαμπό δέρμα. Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στο πρόσωπό σας, γι’ αυτό μην τον θεωρείτε ασήμαντο. Αφήστε έξω από το υπνοδωμάτιό σας ό,τι σας ενοχλεί, σβήστε τα φώτα, κλείστε το κινητό και την τηλεόραση και αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.



Αυτό το γνωρίζατε;
Το υπερβολικό πλύσιμο ή η τακτική χρήση καθαριστικών και κυρίως αντισηπτικών έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των λιπιδίων από την επιδερμίδα και κατά συνέπεια την αδυναμία συγκράτησης νερού από την κεράτινη στιβάδα.

Κάντε το σωστά!
Αφού βρήκατε τον τύπο του δέρματός σας, τώρα είναι η ώρα να μάθετε πώς θα το περιποιείστε σωστά.

Ξηρό Καλό είναι να αποφεύγετε την επανειλημμένη χρήση νερού, να χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα καθαρισμού πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά αντί για σαπούνι και η λοσιόν σας να μην περιέχει αλκοόλ. Απλώνετε ενυδατική κρέμα με πλούσιους θρεπτικούς παράγοντες και λιπίδια, που αποκαθιστούν τον επιδερμικό φραγμό, και 1-2 φορές την εβδομάδα κάνετε μάσκα προσώπου.

Μεικτό Για τον καθαρισμό της επιδερμίδας χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες και στη συνέχεια μια τονωτική λοσιόν στη ζώνη «Τ». Απαραίτητη είναι η καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας για μεικτές και κανονικές επιδερμίδες.

Λιπαρό Καθαρίζετε την επιδερμίδα σας μέχρι δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι και χλιαρό νερό. Έπειτα, χρησιμοποιείτε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα και προτιμάτε κρέμες λεπτόρρευστες ή σε μορφή τζελ. Επίσης, κάνοντας απολέπιση μία-δύο φορές την εβδομάδα, απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα.

Κανονικό Απαραίτητος ο καθαρισμός με σαπούνι όξινο, πλούσιο σε βιταμίνες, και μια απαλή ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ. Επίσης, επιθυμητή είναι η εφαρμογή μία φορά την εβδομάδα ενός scrub και μιας μάσκας ενυδάτωσης με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ευαίσθητο Αποφεύγετε τα δραστικά συστατικά, όπως το σαπούνι και το οινόπνευμα, και χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ανακουφιστικά συστατικά, όπως αλόη, βρόμη, χαμομήλι, ιαματικό νερό. Μετά το πλύσιμο εφαρμόζετε προϊόντα χωρίς άρωμα, χρώμα ή οινόπνευμα, σε μορφή ημίρρευστων κρεμών ή τζελ, με συστατικά που έχουν αντιφλογιστική και μαλακτική δράση.

Αφυδατωμένο Ενυδατώνετε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και αρκετό νερό. Αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια και χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ μια κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες. Ο καθαρισμός της επιδερμίδας με πίλινγκ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει.

3η Ενότητα: «Ταΐστε» το δερμα σας
Το ελιξήριο της νεότητας δεν βρίσκεται σε μαγικά φίλτρα σαν και αυτό στην ταινία «Ο θάνατος σου πάει πολύ», αλλά εκτίθεται καθημερινά στο μανάβικο της γειτονιάς σας. Ό,τι και αν είναι αυτό που θέλετε, επιστρέψτε στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και δείτε το δέρμα σας -μαζί με το σώμα σας- να αλλάζει.

Για την ξηροτητα
Βιταμίνη Α (ρετινόλη, ρετινάλη) Είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος και μία από τις βασικές της λειτουργίες είναι η διατήρηση της ακεραιότητας του επιθηλιακού ιστού. Είναι, επίσης, γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, να μειώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να το κάνει πιο εύθραυστο.
Στην αντιμετώπιση της ξηρότητας, όμως, βοηθούν και τα καροτενοειδή (β-καροτίνη, α-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), μορφές προβιταμίνης Α, τα οποία περιέχονται σε τροφές φυτικής προέλευσης.

Για ανάπλαση
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β Συμμετέχουν στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Είναι καλύτερα δε να τις προσλαμβάνετε μέσω της κατανάλωσης φρέσκων ή ελαφρώς μαγειρεμένων λαχανικών.

Για αντιγηρανση
Ανθοκυανίνες Είναι η μεγαλύτερη ομάδα φυσικών χρωστικών ουσιών και ανήκουν στα φλαβονοειδή. Πρόκειται για ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και καταπολεμούν τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Για αναγέννηση
Βιταμίνη C Αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπλέον, αποτρέπει την οξείδωση των βιολογικών μορίων και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Για δυνατά μαλλιά και νύχια
Πρωτεΐνες και χαλκός Οι πρώτες παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση της ελαστίνης (διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος), της κερατίνης (συνθέτει τις τρίχες και τα νύχια) και της κεράτινης στιβάδας (βασική ασπίδα προστασίας του δέρματος). Ο χαλκός συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Για αντιηλιακή ασπίδα
Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, αντισταθμίζει την καταστροφική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συμβάλλει στη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών.
Επίσης, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχει και το λυκοπένιο, που προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο.

Για ολοκληρωμένη προστασία
ω-3 λιπαρά Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να βοηθούν στη βελτίωση της κλινικής εικόνας ασθενών με δερματοπάθειες και στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος και να ρυθμίζουν την παραγωγή ενδιάμεσων φλεγμονωδών μεσολαβητών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος. Επιπλέον, «συμμετέχουν» στη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας και συντελούν στη διατήρηση της υγρασίας και της λάμψης του δέρματος και των μαλλιών.

Όταν οι τροφές μας γερνούν
Μπορεί οι τροφές που βάζετε στο τραπέζι σας να σας δημιουργούν ρυτίδες και να κάνουν το δέρμα σας θαμπό; Μπορεί, αν περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Αλάτι
Γνωρίζετε ήδη ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Όμως, η μεγάλη κατανάλωσή του επηρεάζει και με άλλους τρόπους το δέρμα, αφυδατώνοντάς το και κάνοντάς το θαμπό.
Αλκοόλ Η συστηματική κατανάλωσή του αφυδατώνει το δέρμα και προκαλεί οξειδωτική γήρανση, προκαλώντας στρες και φλεγμονές στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που ουσιαστικά ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων. Η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή και θαμπή και φαίνεται πιο γερασμένη.
Γλυκά Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να οδηγεί στη δυσλειτουργία του κολλαγόνου, προκαλώντας την εμφάνιση καφέ κηλίδων. Επίσης, οδηγεί στον σχηματισμό τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, ενώσεων που διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα, προκαλώντας βλάβες στους ιστούς.
Τυποποιημένα Η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό, επιδεινώνοντας τα σημάδια της γήρανσης, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας φλεγμονώδους κατάστασης.

Stop…
Τη διαδικασία της γήρανσης φαίνεται να επιταχύνουν -πέρα από τις παραπάνω τροφές-και ορισμένες διατροφικές συνήθειες.

… στην αφυδάτωση Το νερό διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και υγιή και συμβάλλει στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, αλλά και μέσο απομάκρυνσης τοξικών και άχρηστων ουσιών. Με τον τρόπο αυτόν, κάνει το δέρμα πιο λαμπερό και προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές.

… στις δίαιτες-ΕΞΠΡΕΣ Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι συχνά αποτέλεσμα χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.

Συµπληρώστε τα κενά
Πολυβιταµινούχα και αντιοξειδωτικά, τα συµπληρώµατα διατροφής περιέχουν µια πληθώρα από φυσικά συστατικά, όπως υπερ-φρούτα, ωµέγα λιπαρά οξέα, προβιοτικά, φυσικά ένζυµα, υαλουρονικό οξύ και θαλάσσιες πρωτεογλυκάνες, που βοηθούν στην ελαστικότητα και τη διατήρηση της πυκνότητας του δέρµατος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι µπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη ενός ισορροπηµένου διαιτολογίου, αλλά όχι να τα αντικαταστήσουν. Επιπλέον, πριν αρχίσετε να τα παίρνετε, καλό είναι να ζητήσετε και τη γνώµη του γιατρού σας.

75% είναι το ιδανικό ποσοστό περιεκτικότητας του δέρματος σε κολλαγόνο για να παραμένει υγιές, σφριγηλό και νεανικό, σύμφωνα με τους ειδικούς

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ, φαρμακοποιό-αισθητικό, καθηγήτρια στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, την κ. ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, ΜSc στην Κλινική Διατροφή, διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, τον κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο του DoCare/Tμήματος Αισθητικής, Δερματολογίας και Αντιγήρανσης του «ΜΗΤΕΡΑ», και τον κ. ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΑ, εναλλακτικό θεραπευτή με ειδίκευση στη rejuvena, το σιάτσου και την αρωματοθεραπεία (www.vassiastherapy.gr).