Είστε απογοητευμένη επειδή ο δείκτης της ζυγαριάς επιμένει σε ένα συγκεκριμένο βάρος και δεν δείχνει καμία πρόθεση να πάει παρακάτω; Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό και μερικές φορές ικανό να μας κάνει να παρατήσουμε την προσπάθεια. Τι μπορεί, όμως, να φταίει; Ας δούμε τις βασικότερες αιτίες που μας κάνουν να «κολλάμε» κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος.

·Κατακράτηση υγρών. Ίσως ακούγεται σε πολλούς σαν «φτηνή» δικαιολογία, όπως όταν αποδίδουμε διάφορα προβλήματα υγείας στο στρες. Η κατακράτηση υγρών είναι, όμως, μια πραγματική κατάσταση και, όσον αφορά στο διατροφικό κομμάτι, είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και αλκοόλ. Γι’ αυτό, κατά την διάρκεια της δίαιτας καλό είναι να περιορίσετε (όχι απαραίτητα να αποκλείσετε) το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά και να γνωρίσετε καλύτερα τις κρυφές πηγές νατρίου, όπως είναι οι παστές τροφές, οι κονσέρβες, διάφορες σάλτσες κ.ά. Όσον αφορά στο αλκοόλ, καλό είναι να περιοριστείτε στα 1-2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα.

·Εντερικές διαταραχές. Η εμφάνιση δυσκοιλιότητας, αλλά και η έξαρση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσουν σκαμπανεβάσματα στον δείκτη της ζυγαριάς σας. Εφ’ όσον, όμως, αντιμετωπισθούν η απώλεια λίπους θα «φανεί» στην πορεία.

·Προεμμηνορησιακό σύνδρομο. Η γνωστή και ιδιαίτερα ενοχλητική αίσθηση «πρηξίματος» ξεκινά να γίνεται αισθητή συνήθως μερικές ημέρες πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης και ουσιαστικά πρόκειται για την περίπτωση κατακράτησης υγρών. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, απλά υπομονή και να αποφεύγουμε τις τροφές που μπορεί να εντείνουν την κατακράτηση.

·Έναρξη σωματικής δραστηριότητας. Παλαιότερα υπήρχε ο μύθος ότι δεν κάνει να ξεκινάμε γυμναστική παράλληλα με την δίαιτα, γιατί με αυτόν τον τρόπο «σφίγγει» το λίπος. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει και είναι πλέον γνωστό ότι ο συνδυασμός δίαιτας με άσκηση είναι εκείνος που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, η έναρξη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας πιθανόν να μην επιτρέψει στη ζυγαριά μας να δείξει την απώλεια βάρους, καθώς αυξάνεται ο μυϊκός μας όγκος. Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει, καθώς η απώλεια λίπους συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα ο ρυθμός με τον οποίον «καίγεται» βελτιώνεται, συνεπώς το «κόλλημα» της ζυγαριάς δεν οφείλεται σε μη καύση του λίπους, αλλά σε αύξηση του μυϊκού ιστού.

·Υποθυροειδισμός. Η υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα οδηγεί σε πτώση του μεταβολισμού, γεγονός που φυσικά δυσχεραίνει την απώλεια βάρους. Υποψιασμένες θα πρέπει να είναι κυρίως γυναίκες που έχουν ιστορικό στην οικογένεια ή που παρατηρούν πολύ μεγάλη αλλαγή στις καύσεις τους (δηλαδή γυναίκες που μέχρι πρότινος έχαναν βάρος γρήγορα ή με φυσιολογικό ρυθμό και πλέον δυσκολεύονται αρκετά).

·Ινσουλινοαντίσταση. Είναι μια διαταραχή, όχι ιδιαίτερα γνωστή στον πολύ κόσμο, κατά την οποία τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την όρεξη και ευνοεί την αποθήκευση λίπους, καθώς η ινσουλίνη είναι μια αναβολική ορμόνη.

·Λήψη φαρμάκων. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας, όπως τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθιπτικά και τα φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης.

·Εμμηνόπαυση. Κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οδηγούν σε πτώση του μεταβολικού ρυθμού. Μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες που διανύουν αυτήν περίοδο παρατηρούν αύξηση του βάρους και του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, χωρίς να έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τον παράγοντα «ανθρώπινο λάθος»! Πολλές φορές, όταν ξεκινάμε μια δίαιτα, είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι στον στόχο μας και πολύ τυπικοί με το διατροφικό πρόγραμμα. Στην πορεία, όμως, συχνά «χαλαρώνουμε», ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μπορεί να μην υπολογίζουμε πλέον πολύ καλά τις μερίδες μας, να παραλείπουμε γεύματα ή να μην ενυδατωνόμαστε επαρκώς. Και φυσικά, επειδή το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε αυτό που του δίνουμε, εάν ακολουθούμε μια δίαιτα π.χ. 1500 θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κολλημένος δείκτης της ζυγαριάς ίσως αποτελεί ένδειξη ότι είναι ώρα οι θερμίδες να μειωθούν λίγο.