Είναι η μέση ηλικία πράγματι η «χρυσή εποχή» οπότε οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι; Ερευνητές από το Michigan State University διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους για να καθορίσουν πόσο αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι στη ζωή και πότε καθώς και τον βαθμό που τα σημαντικά γεγονότα στην ζωή επηρεάζουν την αισιοδοξία μας για το μέλλον. «Διαπιστώσαμε ότι η αισιοδοξία συνέχισε να αυξάνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της νεαρής ενηλικίωσης, φαινόταν να σταθεροποιείται σταθερά και στη συνέχεια να υποχωρεί σε μεγαλύτερη ηλικία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο William Chopik, βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Michigan State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες

«Ακόμα και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αρκετά άσχημες συνθήκες, που τους συνέβησαν σκληρά πράγματα, κοιτάζουν το μέλλον με θετική ματιά και νιώθουν αισιοδοξία για το μέλλον» υπογραμμίζει. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Research in Personality, διερεύνησε τα δεδομένα 75.000 Αμερικανών, Γερμανών και Ολλανδών ηλικίας μεταξύ 16 και 101 ετών για να μετρήσει την αισιοδοξία και τις προοπτικές τους για το μέλλον. Ο επικεφαλής της μελέτης William Chopik δήλωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν σημαντικά γεγονότα της ζωής όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η νέα επαγγελματική προοπτική, η συνταξιοδότηση, οι αλλαγές στην υγεία, η απώλεια του συντρόφου ή του γονέα. «Το πιο εκπληκτικό που διαπιστώσαμε είναι ότι παρά τα άσχημα συμβάντα, όπως ένα διαζύγιο, το αίσθημα αισιοδοξίας δεν φάνηκε να επηρεάζεται» δηλώνει ο William Chopik.

«Η ζωή είναι μικρή»

«Αυτό ενδεχομένως να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ζωή είναι μικρή και ότι κατά συνέπεια επιλέγουν να επικεντρώνονται σε όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία, σε εκείνα δηλαδή που τους κάνουν ευτυχισμένους, διατηρώντας την συναισθηματική τους ισορροπία ακέραιη. Ανεξάρτητα από τις καλές και κακές συνθήκες της ζωής, από τη στιγμή που οι άνθρωποι είναι 15 έως σχεδόν 60 ή 70 ετών, τείνουν να γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Στις μικρότερες ηλικίες, η έκταση του χρόνου φαντάζει ατελείωτη για αυτό υπάρχει και ανυπομονησία για τα νέα πράγματα που το μέλλον μας επιφυλάσσει. Καθώς μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο αυτόνομοι, γεγονός που ενισχύει αισιοδοξία μας» εξηγούν οι ερευνητές.

Καθώς οι άνθρωποι φτάνουν στην ηλικιωμένη φάση της ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν την μείωση της αισιοδοξίας, η οποία πιθανότατα να οφείλεται σε ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία και στην γνώση ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής έχει περάσει. «Κατά την ηλικία συνταξιοδότησης, οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται, να έχουν περισσότερο χρόνο για να ταξιδέψουν και να συνεχίσουν τα χόμπι τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η συνταξιοδότηση πραγματικά θα αλλάξει τις προοπτικές της ζωής τους προς το καλύτερο» καταλήγουν οι ερευνητές.