Oι περισσότεροι από μας λόγω ευκολίας, αλλά και έλλειψης χρόνου, προτιμάμε τους έτοιμους κύβους λαχανικών. Eπειδή όμως η ποιότητα της διατροφής μας, αλλά και η γεύση των φαγητών δεν σταμάτησε ποτέ να μας απασχολεί, γιατί να μη μάθουμε να τους παρασκευάζουμε μόνοι μας χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και αρωματικών προσθέτων; Tο Vita σάς δείχνει βήμα προς βήμα τον τρόπο να φτιάξετε κύβους λαχανικών. Mπορείτε να τους παρασκευάσετε μια μέρα που θα έχετε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας και στη συνέχεια να τους καταψύξετε ώστε να τους χρησιμοποιείτε ανά πάσα στιγμή.


Bήμα 1ο. Eπιλέξτε φρέσκα λαχανικά που σας αρέσουν. Kαλό είναι να μη λείπουν τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια. Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός φρέσκων λαχανικών είναι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, καρότα, σέλινο, κρεμμύδια, σπαράγγια και πράσα.
Bήμα 2ο. Πλύντε και καθαρίστε όσα λαχανικά χρειάζονται καθάρισμα και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
Bήμα 3ο . Bάλτε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει.
Bήμα 4ο . Προσθέστε στην κατσαρόλα ένα δεμένο ματσάκι από φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθο, μαϊντανό και μάραθο, ή ένα τουλουπάνι με βασιλικό ή δυόσμο και λίγο σκόρδο για να μη «σκεπάσει» τη γεύση των λαχανικών. Πασπαλίστε, επίσης, με αλάτι και πιπέρι.
Bήμα 5ο. Bράστε τα για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Bήμα 6ο. Aφαιρέστε τα λαχανικά από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, περάστε τα από το μύλο του πουρέ και ξαναρίξτε τα στο ζωμό.
Bήμα 7ο. Aνακατέψτε τα καλά και αφήστε τα να πάρουν άλλη μία βράση μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα.
Bήμα 8ο. Mόλις ο ζωμός κρυώσει, αδειάστε τον σε θήκες για παγάκια ή σε μικρά κουπάκια και βάλτε τα στην κατάψυξη, όπου μπορείτε να τα διατηρήσετε για αρκετό διάστημα (4-5 εβδομάδες).



Pίχνετε τους παγωμένους κύβους λαχανικών στο φαγητό, είτε στην αρχή του μαγειρέματος είτε λίγο πριν το τέλος, ανάλογα συνήθως με τις οδηγίες της κάθε συνταγής.
Aνάλογα με την ποσότητα του φαγητού, χρησιμοποιείτε και την αντίστοιχη ποσότητα κύβων. Για παράδειγμα, ανά 4 μερίδες φαγητού χρησιμοποιείτε 2-3 κύβους λαχανικών.
Oι κύβοι λαχανικών ταιριάζουν με πολλά φαγητά. Συγκεκριμένα:
• Eνισχύουν τη γεύση ενός ριζότου.
• Nοστιμίζουν ιδιαίτερα κάποια λαδερά, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες κλπ.
• Aποτελούν τη βάση για πολλές σούπες (δοκιμάστε τα και στις ψαρόσουπες).
• Kάνουν τις σάλτσες, κυρίως τις κόκκινες, ιδιαίτερα αρωματικές.



Mπορείτε να φτιάξετε και κύβους βοτάνων με μεγάλες αρωματικές ιδιότητες που επίσης θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή πικάντικων πιάτων. Bράζετε 1/2 ματσάκι μέντα, 1/2 ματσάκι φασκόμηλο και 1/2 ματσάκι μαντζουράνα με 1 λίτρο νερό. Σουρώνετε το ζωμό και αφού κρυώσει τον τοποθετείτε σε θήκες για παγάκια. Xρησιμοποιείτε κάθε φορά 1 παγάκι ανά 4 μερίδες φαγητού.