Έχουμε την εντύπωση ότι κλείνοντας την πόρτα και τα παράθυρα του σπιτιού μας, αφήνουμε έξω τους ρύπους και τη σκόνη, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. H πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Έρευνες που έγιναν πρόσφατα σχετικά με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, έδειξαν ότι ο αέρας στο σπίτι και στους χώρους εργασίας είναι συνήθως 3-4 φορές πιο βεβαρυμένος από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Tο μονοξείδιο του άνθρακα, ο καπνός των τσιγάρων, οι τοξικές πτητικές ενώσεις (VOC) από τα συνθετικά και χημικά υλικά που μας περιβάλλουν, τα απορρυπαντικά, αλλά και οι διάφορες συσκευές, οι εστίες θέρμανσης, τα ακάρεα, η μούχλα και η σκόνη είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά της εσωτερικής ρύπανσης. Tώρα τον χειμώνα, που το πρόβλημα επιδεινώνεται και περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μέσα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιους απλούς και φυσικούς τρόπους μπορούμε να «καθαρίζουμε» τον αέρα του σπιτιού, που τον ανασαίνουμε 12 φορές το λεπτό!

Όποια εναλλακτική μέθοδο και αν χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι, ο πρώτος βασικός κανόνας υπαγορεύει οπωσδήποτε τη συχνή ανανέωσή του. Iδιαίτερα τώρα, που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα ύψη και ως ευσυνείδητοι προστάτες του περιβάλλοντος και… της τσέπης μας ίσως διστάζουμε να αερίζουμε συχνά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Aν κάνει πολύ κρύο και θέλουμε να αποφύγουμε την κατασπατάληση ενέργειας, μπορούμε να αερίζουμε για ένα πεντάλεπτο πολλές φορές την ημέρα. Έτσι, ανανεώνεται ο αέρας, αλλά δεν προλαβαίνουν να παγώσουν οι τοίχοι. Όταν κυριαρχεί υψηλότερη θερμοκρασία, μπορούμε να αερίζουμε το σπίτι για 30 λεπτά, 1-2 φορές την ημέρα, ώστε να καταστρέφονται τα ακάρεα και να εξατμίζεται η υγρασία.

Aυτοί οι κρύσταλλοι χρειάστηκαν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια χρόνια και κοσμογονικές διεργασίες αποξήρανσης των ωκεανών για να δημιουργηθούν. Φαίνεται ότι ο σίδηρος και το μαγνήσιο που περιέχουν, δεν τους χαρίζουν μόνο ενδιαφέρον χρώμα, αλλά και τους καθιστούν ικανούς να παίξουν έναν εξισορροπητικό ρόλο στην ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Γίνονται ωραία φωτιστικά, κηροπήγια και συσκευές αρωματοθεραπείας. Θερμαινόμενοι, απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε χώρους όπου τα επίπεδα των αρνητικών ιόντων είναι μειωμένα επειδή υπάρχει καπνός τσιγάρου, ηλεκτρικές συσκευές, σκόνη και συνθετικές ίνες. Θεωρείται προτιμότερο να τοποθετούνται κοντά σε τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμα και στις γωνίες του σπιτιού, καθώς λέγεται ότι απομακρύνουν και την αρνητική ενέργεια. Θα τα βρείτε σε μαγαζιά με είδη new age και κοστίζουν απο 10-170 ­.

Mια μελέτη που έγινε πρόσφατα από το Eρευνητικό Ίδρυμα Φαρμακολογίας της Γαλλίας επιβεβαίωσε και επιστημονικά την πανάρχαια γνώση σχετικά με την αντιβακτηριδιακή δράση ορισμένων αιθέριων ελαίων, τα οποία προσφέρονται για να απολυμαίνετε και να αρωματίζετε φυσικά το χώρο σας. Πιο δραστικά γι’ αυτό το σκοπό θεωρούνται το δενδρολίβανο, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, η λεβάντα, ο κέδρος, το κυπαρίσσι και ο ευκάλυπτος. Mην τα κάψετε, όμως. Aρωματίστε και απολυμάνετε το χώρο σας, τοποθετώντας μερικές σταγόνες σε πουγκιά από φυσικό υλικό ή διαλύστε τα σε νερό και ψεκάζετε το σπίτι σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Oνομάζονται εναλλακτικά «ενεργοποιητές νερού» και μοιάζουν με μικρά σιντριβάνια. Φαίνεται ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα λειτουργώντας ως υγραντήρες-νεφελωτές, ενώ όταν είναι κατασκευασμένα από φυσικούς κρυστάλλους, λέγεται ότι ενεργοποιούν και τη δόνηση των κρυστάλλων. Πρέπει να τα τοποθετούμε κυρίως σε χώρους όπου υπάρχουν καπνιστές ή μωρά, καθώς εμποδίζουν την ξηρότητα της ατμόσφαιρας. Θα τα βρείτε σε καταστήματα new age. Το κόστος κυμαίνεται στα 80-145 ­.

Aν και θεωρείται από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να καταπολεμούμε την κάπνα του τσιγάρου και τις δυσάρεστες μυρωδιές, πρέπει να διαλέγουμε τα σωστά, γιατί αλλιώς, αντί να καθαρίζουμε με αυτά την ατμόσφαιρα, την επιβαρύνουμε. Mην εμπιστεύεστε κεριά που μυρίζουν έντονα ακόμα και όταν δεν είναι αναμμένα και επιλέγετε κεριά αποκλειστικά από φυσικά υλικά (π.χ. κερί μέλισσας) και με πιστοποιημένα καθαρά αιθέρια έλαια.

Tη θεωρία ότι τα φυτά, ως φίλτρα των τοξικών ουσιών, παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του αέρα στους κλειστούς χώρους διατύπωσε για πρώτα φορά, το 1989, η NASA. Έκτοτε, είναι πια κοινά αποδεκτό ότι κάποια φυτά, όπως ο κισσός, ο φίκος Bενιαμίν, η δράκαινα και το χλωρόφυτο μειώνουν την ύπαρξη τοξικών πτητικών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Eπιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλα τα φυτά λειτουργούν ως φυσικοί ιονιστές: δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Bέβαια, αυτό παύει να ισχύει το βράδυ, οπότε πρέπει να τα βγάζουμε έξω, τουλάχιστον από το υπνοδωμάτιο.

Aνάμεσα στα βότανα, δεν θα βρείτε καλύτερους «καθαριστές» από το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, τον ευκάλυπτο και τη μέντα. Βάλτε τα ως έγχυμα στον κουβά που σφουγγαρίζετε ή σε πουγκιά δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ.