Τα μήλα αποτελούν «ασπίδα» προστασίας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πολωνική μελέτη.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «European Journal of Cancer Prevention», η συχνή κατανάλωση μήλων μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνέκριναν τις εξετάσεις 592 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και 765 ασθενών που νοσηλεύονταν στο ίδιο νοσοκομείο και δεν είχαν τη νόσο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ασθενείς που κατανάλωναν περισσότερα μήλα αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα, για όσους κατανάλωναν πάνω από 1 μήλο ημερησίως, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 50%.

Οι ειδικοί εξέτασαν και τη δράση άλλων φρούτων και λαχανικών, αλλά κανένα δεν φάνηκε να έχει την ίδια ευεργετική δράση με το μήλο.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η προστατευτική δράση του μήλου ενδεχομένως να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή. Πρόκειται για ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που εντοπίζονται κυρίως στη φλούδα του μήλου και αποτρέπουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών, που ευθύνονται για τις βλάβες στους ιστούς που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών που εντοπίζονται στη φλούδα του φρούτου έδειξαν να είναι πέντε φορές υψηλότερα από εκείνα που εντοπίζονται στη σάρκα του. Για το λόγο αυτό, συστήνουν να πλένουμε καλά το μήλο και να το τρώμε με τη φλούδα του.

Διαβάστε ακόμα:
Το μήλο της νεότητας
http://www.vita.gr/html/ent/494/ent.10494.asp

Ασπιρίνη, να ένα μήλο!
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.8086.asp

Ένα μήλο την ημέρα…
http://www.vita.gr/html/ent/860/ent.4860.asp