Με δημοσίευμα στο ιατρικό περιοδικό Lancet, Γάλλοι ερευνητές λένε ότι η έλλειψη βιταμίνης D – γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου – δεν σημαίνει χειρότερη υγεία, αν και δεν διερεύνησαν καθόλου της υγεία των οστών. Όπως γνωρίζουμε υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι) στις οποίες συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Τελευταία θεωρείτο ότι η βιταμίνη D βοηθά και στην πρόληψη άλλων ασθενειών – εκτός από όσες έχουν να κάνουν με τα οστά, για την υγεία των οποίων είναι απαραίτητη – όπως οι νευρολογικές ασθένειες (π.χ. Πάρκινσον, άνοια), κάποιες μορφές καρκίνου, ο διαβήτης κ.α.

Ο Καθηγητής Philippe Autier, από το διεθνές Ινστιτούτο Προληπτικής Έρευνας της Λυών, έκανε μία ανασκόπηση των αποτελεσμάτων από 290 προοπτικές μελέτες παρατήρησης και 172 τυχαιοποιημένες μελέτες σχετικά με την επίδραση των επιπέδων της βιταμίνης D στο επίπεδο υγείας των συμμετεχόντων, εξαιρώντας την κατάσταση των οστών, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.

Ένα μεγάλο μέρος των μελετών παρατήρησης έδειχναν ότι υπήρχαν θετικά αποτελέσματα από τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, που μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών μέχρι και 58%, τον διαβήτη μέχρι και 38% και τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι και 33%. Αλλά τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες – όπου οι συμμετέχοντες έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D – δεν έδειξαν καμία τέτοια μείωση ακόμα και σε όσους ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ο Καθηγητής Philippe Autier εξήγησε ότι πιθανώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D να είναι ένας δείκτης κακής υγείας, που συμβαδίζει με την προχωρημένη ηλικία και τη διαδικασία της φλεγμονής στον οργανισμό, που πιθανώς ρίχνουν και τα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (που παρατηρείται χαμηλή σε τέτοιες ασθένειες).

Ο Dr Colin Michie, πρόεδρος στην Επιτροπή Διατροφής στο Royal College of Paediatrics and Child Health του Ηνωμένου Βασιλείου σχολίασε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έχει λίγα να προσφέρει – ειδικά για την Αγγλία, όπου το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης D, με τα προβλήματα που δημιουργεί στον σκελετό (ραχίτιδα, εύθραυστα κόκαλα κλπ.), είναι μεγάλο – αφού δεν μετράει το πόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν – όπως είναι αποδεδειγμένο εδώ και έναν αιώνα – στην πρόληψη προβλημάτων των οστών.

Διαβάστε ακόμα
Εθνικό ζήτημα και η βιταμίνη D

Ποιες τροφές ωφελούν τα οστά μας

Η βιταμίνη D προστατεύει τον εγκέφαλο

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού