Οι μητέρες που νιώθουν ότι πιέζονται προκειμένου να σταματήσουν το κλάμα του μωρού τους ή να ηρεμήσουν το νήπιο που παρεκτρέπεται στη μέση του δρόμου, συνήθως υποβάλλουν τον εαυτό τους σε αδικαιολόγητο στρες, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan αποκάλυψε ότι ορισμένες μητέρες ανησυχούν υπερβολικά για το τι πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι σχετικά με τις ικανότητές τους ως μαμάδες και το αίσθημα αυτό συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 113 γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη και με το πόσο ικανοποιημένες ένιωθαν με τον ρόλο τους ως μητέρες. Τις ρώτησαν επίσης αν συμφωνούν ή διαφωνούν με δηλώσεις, όπως: «Πρέπει να κάνω εγώ η ίδια τα πάντα για το παιδί μου», «Οι άλλες μαμάδες αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες από μένα στην καθημερινότητά τους», «Νιώθω ενοχές όταν βάζω τις δικές μου ανάγκες πάνω από τις ανάγκες του μωρού μου».

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που ανησυχούσαν περισσότερο για το αν οι άλλοι τις θεωρούν καλές μητέρες, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.